Ligi: valitsus on meedikute suuniseid eirates liiga kaugele läinud (14)

BNS
Copy
Foto: Sander Ilvest

Endine rahandusminister Jürgen Ligi leiab, et valitsus on läinud otsustamises liiga kaugele, kui jätkab antikehade kiirtestimisega, olgugi et meedikud peavad seda mõttetuks või isegi destruktiivseks. 

«Õigupoolest on sügavalt piinlik ainuüksi fakt, et sellist asja valitsus otsustab, mis peab olema arstide ja terviseameti öelda. See pole valitsuse tase, lisaks pole mitte keegi ministritest teemas pädev ega ole ammugi kohane eestvedaja,» viitas Ligi Delfis avaldatud kirjutisele.

«Isamaa suurannetaja poolt valitsusele kingitud antikehade testid leidsid riigijuhtide käsul rakendust sadamas ja lennujaamas. Arstid, ka Arkadi Popov, nende kasutamist heaks ei kiida. Terviseamet ei oska nende kasutamist põhjendada. Aga Isamaa peasekretäril [Priit Sibulal] on põhjendus olemas: nende testide tegemisest ei kaota Eesti midagi ja nende tulemusel saab saata laboritestimisele inimesi, kes sinna muidu ei satuks,» kirjutas Delfi laupäeval.

«Kui seni võis jääda mulje, et kiirtestimise otsuse tegi valitsus, siis [Isamaa] peasekretär lükkas sellegi nüüd ümber, need otsused tegi partei, nagu sponsor soovis,» märkis Ligi.

«Seni võis jääda seegi mulje, et eksperdid on valitsusele kuidagi otsustamise osalised, aga ei, partei ise annab arstidele ja terviseametile vastulöögi otse,» kritiseeris Ligi sotsiaalmeedias. «See lausung paneb ühtlasi mõtlema, kui pikad on partei ja valitsuse «vajalike asjade» nimekirjad, kuhu kantakse «midagi ei kaota» kriteeriumi järgi.»

«Selliselt mõtlevad poliitikud ise igatahes sellisesse nimekirja ei pääse, sest nendest kaob ekspertiis. Antud asjas panevad nad meedikud tegema tööd, mille tulemus on meditsiinikriteeriumide järgi kasutu ja inimestele eksitav ja selliselt omaette ohtlik,» kirjutas Ligi. 

Arstide sõnul on kiirtestide täpsus vaid 80 protsenti. Perearstide liidu esimehe Le Vallikivi hinnangul võrdub nende kasutamine põrna pealt ennustamisega. Terviseametile on aga jäänud täiesti selgusetuks, mida antikehastatistikaga üldse peale võiks hakata.  

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles