Kuidas oma lemmiklooma suvekuumuse eest kaitsta?

Kaup24
Copy
Foto: Kaup24

Kuumad suveilmad on kindlasti palju inimeste lemmikud, küll aga ei pruugi see meeldida meie lemmikloomadele. Lemmikloomade paksu karva tõttu võib suvekuumus mõjuta mitmekordselt tugevamini ning ülekuumenemine on seetõttu suureks ohuks - siin on paar nõuannet, kuidas saaksid oma lemmiklooma suvekuumuse eest kaitsta.

Vett, vett, vett!

Kuumus paneb nii inimeste kui ka loomade keha palju higistama, mispärast on oluline kaotatud vesi kehas ruttu taastada. Seepärast varu oma lemmikule toidukaussi palju vett ning ära unusta seda sageli ka täiendada. Võta vett kaasa ka jalutuskäikudele - müüdaval on olemas spetsiaalsed lemmikloomade joogitopsid, mille seest on mugav oma lemmikule juua anda ning oma kompaktsuse tõttu on neid ka kerge ja mugav kaasas kanda. Näiteks leiad sellise Kaup24 veebipoest.

Ära jäta looma autosse

Kui liigud palju ringi autoga ning sageli võtad kaasa ka oma lemmiku, siis palun ära unusta teda autosse - autos võivad sisetemperatuuri kraadid päikese käes üsna kiiresti tõusta ning loomal ei ole kitsas ruumis ka kuskile varju minna. Tugeva päikese käes võivad autos olevad temperatuurid tõusta lausa ahjus olevate kraadideni, mis võivad olla koerte jaoks eluohtlikud ning võivad tekitada loomas ka paanikat. Isegi parkides varjulisse või hämarasse kohta ei pruugi see midagi muuta - seepärast võta oma koduloom alati endaga kaasa või jäta ta pigem koju varjulisse kohta.

Hoia lemmiklooma varjus ja jahedas

Kui sinu lemmikloomal on kujunenud harjumus kindlal kohal magamisel, siis tasub kindlasti vastav ase liigutada varjulisemasse kohta. Magades kuumal pinnal võib kuumus isegi looma jaoks märkamatult liiga teha, mis võib viia kurbade tagajärgedeni. Kindlasti tasub oma lemmikloomaga jalutada eelkõige jahedatel aegadel nagu varajane hommik või hiline õhtu. Samuti ära lase oma loomal jalutada pindadel, mis kuumenevad ruttu, nagu näiteks asfalt ja tsement. See võib mõjuda looma käppadele kõrvetavalt ning kiiresti tõsta ka looma kehatemperatuuri - eelista jalutamist murul ning kohtades, kus on hämar ning piisavalt jahe. Kuigi meeldib koertele mängida väljas, võiksid teda kuuma ilma korral eelkõige siseruumides - nii on kindel, et koer ei tee endale kuuma käes mängides ja jalutades liiga.

Vii koer ujuma

Paljud koerad armastavad kuumadel suvepäevadel supelda - kui sul on läheduses veekogu, siis vii kindlasti oma lemmikloom aeg-ajalt ujuma. See aitab koerte ja kasside kehatemperatuuri kiiresti alandada ning mõjub ka koerale värskendavalt - lisaks on suplemine koera jaoks lõbus! Kodus olles kasuta madala survega aiavoolikut või muid vahendeid, et pritsida koera veega ning pakkuda talle vajalikku jahutust.

Trimmi karvkasukat

Pikk ja paks karv muudab kuumade suveilmade talumise tunduvalt keerulisemaks. Seepärast võiksid anda oma koerale kerge lõikuse - trimmi koera karvkatet kergelt lühemaks. Kindlasti ei tohiks tervet karvkasukat ära trimmida - paljas nahk võtab tunduvalt paremini vastu päikesepisteid ning ka parasiite, mis tekitab suurema ohu ülekuumenemise ja erinevate ohtlike haiguste jaoks.

Oska ülekuumenemise ja veepuudlikkuse sümptomitele reageerida

Pea meeles, et kui sul on olla ebamugavalt kuum, on suure tõenäosusega sinu koeral olla kordades kuumem. Ülekuumenemise sümptomiteks on tugev hingeldamine, kokkukukkumine, kontrollimatu ilastamine, tumepunane värvus igemetele, suurenenud pulss, kõhulahtisus ja hingamisraskused. Kui tekib ülekuumenemise osas kahtlus. siis tasub koer viia konditsioneeriga tuppa või vii lemmikloom varju. Kindlasti aitab ka külm vann või jääpakkide hoidmine vastu koera või kassi  pead, kaela ja rinda. Nii ülekuumenemise kui ka veepuuduse korral anna koerale juua suures koguses külma vett ning vii oma lemmikloom võimalikult ruttu loomaarsti juurde.

Bakterid ja parasiidid

Kuna suur kuumus on aluseks paljude bakterite paljunemiseks, siis tasub oma lemmikul silma peal hoida, et koer kogemata ei sööks teiste loomade väljaheidet - sealt võib loom saada külge erinevaid haigusi, millega hiljem võidelda on raske. Kindlasti kontrolli igapäevaselt oma lemmiklooma nahka ja karva alates peast sabani, et võimalikult varakult avastada võimalikke puuke ja muid putukaid. Uuri kõiki paistes ning muid tavapärasest erinevaid kohti. Kui avastad puugi, kasuta selle eemaldamiseks puhtaid ja desinfitseeritud pintsette ning kindlasti külasta ka loomaarsti.

Copy
Tagasi üles