Valdo Randpere: olla ja tegutseda Rootsi moodi (79)

Valdo Randpere
, riigikogu liige (RE)
Copy
Valdo Randpere.
Valdo Randpere. Foto: Liis Treimann

Rootsil on koroonastrateegia, kirjutab riigikogu liige Valdo Randpere (Reformierakond).

«Peame õppima selle viirusega elama», «Kõik peavad selle viiruse lõpuks ikkagi läbi põdema» – need on mõned pealkirjad viimase nädala eesti ajakirjandusest. Äkki ütleks lihtsalt ja otse: «Be like Sweden» (ingl k ole nagu Rootsi – selle lausungi laenasin välismaalt ühelt piirangute vastaselt demonstratsioonilt)? Ega ometigi pole käes aeg, et meie juhid ja otsustajad on jõudnud tõdemuseni, et viimastel kuudel on tehtud palju rumalusi?

Paraku nii kaugel me oma arengus veel pole. Viimastel päevadel on küll hakanud valitsusliikmete suust üha enam kõlama juttu sellest, et kui tuleb viiruse teine laine, ei peaks kogu ühiskonda sulgema. Lubatakse edaspidi hoida käigus nii koolid kui ka plaaniline ravi. Ehk jõutakse varsti ka arusaamale, et ka piiride ja kaubanduskeskuste sulgemine oli jabur.

Paraku polnud kõik need piirangud tasuta ja arve tehtud rumaluste eest tuleb maksta meil kõigil. Välja arvatud valitsusel, kes ei paista vähimalgi määral tunnetavat vastutust tehtud vigade eest. Valitsusliikmed käivad pigem äraseletatud nägudega ringi ja räägivad tehtud vigadest kui taevast kaela sadanud paratamatusest. See on alternatiivne tõde. Tegelikult on asi ikkagi nii, et valitsus ei teadnud kolm kuud tagasi, mida teha, ega tea ka praegu. Majanduslik kahju, mida see rapsimine kaasa tõi ja jätkuvalt toob, ulatub kahe-kolme miljardi euroni. «Geeniused» Stenbocki majast ei näe seda aga kui probleemi, vaid kui võimalust ohjeldamatult laenata ning laenukarusselli tuules lappida nii varem tekitatud eelarveauke kui ka omadele vorste jagada.

Kommentaarid (79)
Copy
Tagasi üles