Suhkru tarbimine väheneb esimest korda nelja aastakümne vältel

PM Majandus
Copy
Suhkur.
Suhkur. Foto: Andres Teiss

Koroonapandeemia piirangud põhjustavad nelja aastakümne esimese languse suhkru tarbimises, vahendas Bloomberg.

Restoranide, staadionite ja kinode sulgemine tõi tarneahelateenuste firma Czarnikow Groupi andmeil kaasa selle, et esimest korda nelja aastakümne jooksul väheneb tänavu maailmas suhkru tarbimine. Ettevõtte arvutuste järgi langeb suhkru tarbimine sel aastal 1,2 protsendini, 169,9 miljonile tonnile.

Langust näevad ette ka USA valitsuse ja suurpanga Citigroup analüütikud. Rahvusvahelise suhkru organisatsiooni hinnangul on koroonakriisi tõttu suurem osa tänavuseks prognoositud tarbimise kasvust kadunud ja lõpptulemus võib jääda veel nõrgemaks.

Suurfirmade Coca-Cola ja Nestle joogi ja maiuste müük on kahanenud ning piirangute tühistamise järel sissetulekute ja tööhõive languse tõttu pole selge, kui kiiresti nõudlus taastub.

«Tarbimine väljaspool kodu on tavaliselt suurem kui praegu toimuv asendamine ja kodus kasutamine,» ütles Czarnikowi analüütik Ben Seed. «Kinno minnes jooksite filmi vaadates tõenäoliselt üsna rõõmsalt liitri või rohkemgi karastusjooki, aga me lihtsalt ei usu, et inimesed joovad liitri karastusjooki Netflixi vaadates.»

Suhkrutarbimist püüti vähendada juba ammu enne koroonaviiruse avastamist. Nõudluse kasv pidurdus ja ettevõtted vastasid sellele vähem suhkrut sisaldavate toodetega. Sellel polnud aga viirusepandeemia tõttu kehtestatud piirangutega võrreldavat mõju.

Nõudluse langus toob sel ja järgmisel hooajal kaasa suhkru oodatust suurema ülejäägi, hoiatas maaklerifirma Group Sopex analüütik John Stansfield. Kuigi mure Brasiilia tarnete pärast on New Yorgis suhkrufutuuride hindu tõstnud, jäävad need 2016. aasta tipust endiselt liigi poole alla.

Siiski usub USA põllumajandusministeerium, et nõudlus kasvab järgmisel aastal 3,6 protsenti ja püstitab uue rekordi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles