Ralli: rahakoti ja aju pingeline koostöö. Rallifänn räägib kõik ausalt ära

Priit Pullerits
Copy
Marek Tammoja (vasakul laigulises kombinesoonis) tänavusel Rootsi rallil stardiaega ootava Thierry Neuville'i auto kõrval.
Marek Tammoja (vasakul laigulises kombinesoonis) tänavusel Rootsi rallil stardiaega ootava Thierry Neuville'i auto kõrval. Foto: Erakogu

Äkki tuleb tänavuse autoralli MM-etapp ime läbi Eestisse – see lootus pani veel eilse hommikuni südame põksuma igal rallisõbral. Sest välismaal kihutamistele kaasa elamas käimine nõuab aju ja rahakoti liigagi pingelist koostööd.

Kolks ja kolks käisid mootorrataste raamid vastu kive. Vahel tuli sõita ka läbi ojade. See oli sisuliselt kitserada, mis sobib ATV-dele või krossiratastele. Sven-Erik Uga oli leidnud selle raja Google’i kaardilt ning otsustas koos sõber Marek Tammojaga proovida, äkki annab seda mööda lõigata.

Ainus häda: neil olid istumise all madalad chopper-tüüpi rattad – sellest need pidevad kolksud tulidki.

Põhjus, miks Uga ja Tammoja mullu suvel Soomes suurelt teelt tundmatusse keerasid, oli pragmaatiline: kui kasutada kitsaid metsaradu, pääseb pikkadest autokolonnidest ja suurtest ummikutest. Ja pääseb vaatemängule palju lähemale.

Nad olid nimelt Soome rallil, kus Ott Tänak ja Martin Järveoja kihutasid võidu poole. Ja nagu paljud toona lootsid, et kihutavad ka maailmameistritiitli poole. (Selle nad hooaja lõpus saidki.)

Soome rallist on juba aastaid kujunenud eestlaste suvine laulupidu. Neid koguneb sinna sinimustvalget lehvitades tuhandeid ja tuhandeid. «Kui ei teaks, et oleme Soomes, siis arvaksime, et oleme Eestis,» ütleb selle vaatepildi kohta Uga (53), kinnisvara halduse ja hooldusega tegeleva ettevõtte tegevjuht.

Nii Uga kui ta hea sõber Tammoja (42), kes töötab ehitus- ja remonditööde ettevõttes, kuuluvad nende eestlaste hulka, kelle üks lemmikajaviide on käia autoralli MM-võistluste etappidele kohapeal kaasa elamas. See, nagu meeste kogemustest ilmneb, pole sugugi kerge meelelahutus, et trügid lihtsalt raja äärde ja lehvitad koos kaasmaalastega uhkelt lippu. Tegelikult nõuab rallifänlus põhjalikku planeerimistööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles