Putukatõrjevahendid - väärt abimehed suveõhtutel

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Kuumad suveilmad toovad kaasa ka suures koguses sääski ja muid putukaid. Ilma putukatõrjevahenditeta on nende peletamine ebamugav - siin on vahendite tutvustused ja paar nippi, kuidas ära hoida võimalike putukate hammustusi, haigusi ja muid ebamugavusi.

Kuidas valida putukatõrjevahendeid?

Kas tegu on lapse, täiskasvanu või hoopis lemmikloomaga?

Lapse nahk on võrreldes täiskasvanu omaga tunduvalt õrnem, mispärast ei pruugi talle pritsitavad putukatõrjevahendid või geelid sobida. Kindlasti lähtu ka sellest, kui kaua vahend nahal püsib ning kui ruttu võib selle maha pesta. Erinevad tõrjevahendid koosnevad ainetest, mis võivad tekitada allergiat. Seepärast on oluline enne vahendi kasutamist tutvuda lähemalt toote koostisega. Samuti ei pruugi iga sääse- või putukatõrje sobida lemmikloomale, mispärast on alati oluline eelnevalt tutvuda tõrje koostisega.

Mis putukaid Sa peletada soovid?

Pea meeles, et erinevad tooted, mis on mõeldud sääskede, kärbeste, koide, herilaste ja teiste putukate kaitseks, ei pruugi aidata vältida puuke. Seepärast on oluline peale igat looduses käimist nii enda, laste kui ka lemmikloomade keha üle kontrollida ning hammustuse korral vastavalt ka reageerida. 

Millised putukatõrje vahendeid on olemas?

Putukaspreid

Pritsitavad tõrjevahendid on kompaktsed ja mugavad, mille piserdamine riiete või nahale peletab eemale kõik kärbsed, sääsed, herilased, mesilased ja muud. Küll aga ei pruugi olla selliste vahendite lõhn kõige meelepärasem ning otsene kontakt nahaga võib tekitada allergiat. Seepärast vali nahaga kokkupuutuvaid geele ja muid vahendeid hoolega.

Foto: Shutterstock

Putukapiits 

Putukapiits on vahend, millega veheldes püütakse kinni putukaid, mis elektri kätte jõudes surevad. Inimeste jaoks on elektrilöök ohutu. Piits vajab töötamiseks ka vooluallikat - olgu selleks aku, patareid või muu. Paljude inimeste jaoks võib putukate tapmine tunduda julm, mispärast tasuks nendel eelistada muid vahendeid.

Foto: Shutterstock

Lõhnaga käevõrud

Nii täiskasvanutele kui ka lastele sobivad ideaalselt ka lõhnalised käevõrud, mille spetsiifilised lõhnad peletavad sääski eemale. Selleks võib olla näiteks sidrunhein või muu. Nende kandmine on mugav ja ohutu ning oma venivate vedrute tõttu sobivad need kuitahes suurele randmele.

Putukakatted

Putukakatted sobivad hästi pindadele nagu aknad ning muud, mis aitab ebameeldivad putukad kiiresti kinni püüda. Kohe, kui putukad maanduvad antud kattele, jäävad putukad sinna kinni ning rohkem neil kuhugi pääsu pole. 

Sääsetõrjelamp ja ultraheliseadmed

Sääsetõrjelamp aitab ära hoida ebameeldivaid sääski ilma, et peaksid enda peale pihustama ebameeldivaid kemikaale. Sääsed, mesilased, herilased, koid, kärbsed ning teised säärased putukad ei suuda olla suure pingega vooluallika läheduses, mispärast hoiavad nad hea meelega lampidest ka eemale. Sarnased on ultraheliseadmed, mis kiirgavad ilma helita kiirgust sagedusel 5 kuni 22 hertzi. Mõlemad vahendid on mürgivabad, ökoloogiliselt ohutud, ei tekita suitsu ega lõhna. Küll vajavad mõlemad töötamiseks vooluvõrku - seepärast ei pruugi see sobida kaasa matkadele või mujale, kus parasjagu vooluallikat võtta pole.

Loomade puukide tõrjevahendid

Loomad, kes armastavad veeta palju aega välistingimustes, on suurenisti ohuks puukide hammustustele. Koertele müüakse spetsiaalseid ultraheli ripatseid, mis kinnitatakse kaelarihma külge. Väikestele koertele võib olla nende kandmine ebamugav, mispärast tasub neile muretseda putukatõrjeks mõeldud spetsiaalsed vedelikud, mis tilgutatakse pipetiga looma turjale. Kindlasti tasub arvestada ka sellega, et need vahendid pole enamasti kahjuks veekindlad.

Valmista sääsetõrjevahend ise

Sääsetõrjevahendeid võib valmistada ka ise kodus. Selleks valmista teepuuõlist ja toiduõlist vastav segu või kasuta küüslauku ja vett, millest valmistada vastav lahus.

Kui aga oled parasjagu otsimas endale kõige sobivamat ja tõhusamat vahendit, tasub tutvuda valikuga Kaup24 veebipoes.

Foto: Shutterstock

Mida teha pärast putukahammustust?

Pea meeles, et kui putukahammustus on juba toimunud, ei ole putukatõrjevahenditest enam abi. Säästehammustused pole nii ohtlikud kui puugihammustused, küll aga võib nende sügelus ja lööve olla ebamugav. Seda eriti loomade ja laste puhul, kes võivad tekkinud sääsekublad katki kratsida, millest võivad jääda omakorda armid. Sügeluse vastu on saadaval mitmeid ravimeid ning leevendada aitavad neid ka mitmed looduslikud vahendid nagu kaerahelbed, mesi, aaloe ja söögisooda. Kui leiad enda, lähedase või lemmiklooma nahalt puugi, tuleb see desinfitseeritud pintsettidega eemaldada ning seejärel minna esimesel võimalusel arsti juurde või teha seda koheselt peale puugi avastamist.. 

Copy
Tagasi üles