Mustrid, mille üle võib olla uhke

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Laste rõivad Kreenholmi kangastest. 1970. aastad. Vaade näitusele.
Laste rõivad Kreenholmi kangastest. 1970. aastad. Vaade näitusele. Foto: Hedi Jaansoo

Küllap näeb nii mõnigi näitusekülastaja muuseumis oma perekonnaalbumi mustvalgetelt fotodelt tuttavaid kleidi-põlle-särgi- või ka diivanite-tugitoolide kangaid nüüd värvilisena ja... üllatavas koloriidis. Kreenholmi manufaktuuri toodangust mäletavad ju kõik midagi. Eriti muljet avaldavad on 1960. aastate kangaste vahvad graafilised lahendused ja geomeetrilised mustrid − need olid toona maailmatasemel, aga nende kujustajaid üldsus ei tea.

«Narva muuseumis on tallel rikkalik Kreenholmi-kogu, kuid täpsemaid teadmisi sellest oli tänaseni vähe ja see piskugi oli väga kaua mälupõhine. Autor mäletab sageli arusaadavalt ainult oma kavandeid, vahel ka meie seast juba lahkunud kaaslaste töid. Aga mälu võib meid alt vedada,» nendib üks näituse kuraatoreid Kai Lobjakas, keda Narva kolleegid kutsusid mullu appi koostama väljapanekut manufaktuuri huvitavast pärandist.

Koidu Sirp (keskel) töötas 1967. aastast Kreenholmis. Mitmed tema ja ta kolleegide Sindi vabriku toodanguks kavandatud mustrid võeti paari esimese aasta vältel Kreenholmi sortimenti üle. Viimased tema loodud kavandid Kreenholmile pärinevad aastast 1978. 
Koidu Sirp (keskel) töötas 1967. aastast Kreenholmis. Mitmed tema ja ta kolleegide Sindi vabriku toodanguks kavandatud mustrid võeti paari esimese aasta vältel Kreenholmi sortimenti üle. Viimased tema loodud kavandid Kreenholmile pärinevad aastast 1978. Foto: Eesti Tarbekunsti- Ja Disainimuuseum
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles