Riina Solman: kõikjal Eestis olgu elu (4)

Riina Solman
, Rahvastikuminister
Copy
Riina Solman.
Riina Solman. Foto: Tairo Lutter

Hiljuti riigikogus arutatud inimarenguaruandest selgub, et Eesti heaolu kasv oli enne pandeemiat lausa märkimisväärne, kuid riigisiseselt on erinevused siiski suured, kirjutab rahvastikuminister Riina Solman.

Aruandes pööratakse tähelepanu sellele, et kahanemas on kõik Eesti maakonnad peale Harjumaa. Arvestades järjest rohkem levinud kaugtöövõimalust, ei saa maal elamist aga maha kanda ja 80-protsendiline linnastumine ei pruugi enam olla tõenäoline. Samas saab maal elamise soodustamisega maa-asustust paremini säilitada. Eesti väike territoorium on siin pluss, sest autoga perele on linna- ja maaelu lahutav vahemaa lühike.

Lisades võrrandisse veel Eesti hõreda asustatuse on aga selge, et suures osas Eestist peab toime tulema isikliku autotranspordiga. Seega peame selleks, et terve Eesti elaks, olema igasuguste maksuideede vastu, mis teevad autode omamise ja kasutamise peredele keerulisemaks.

Nii mõnigi koroonaviiruse eest maakoju pagenud pere avastas, et seal on turvalisem ja mõnusam elada, eriti lastel, ja et ka teisest maakonnast võib jõuda auto või rongiga (pea)linna tööle või poodi ning meelt lahutama sama ajaga, aga tunduvalt väiksema närvikuluga kui tipptunnil Õismäelt Tallinna kesklinna.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles