Kuidas valida nugasid erinevate toiduainete jaoks?

Kaup24
Copy
Foto: Kaup24

Kokkamine on muutumas aina enam populaarsemaks ning on kujunemas hobiks nii naiste kui ka meeste seas, kuid seda ainult siis, kui seda on lihtne ja mugav teha. Näiteks toiduainete lõikamine ja hakkimine on tunduvalt sujuvam ja mugavam, kui leida vastavalt toiduainele vastav nuga - järgmised punktid aitavad Sul leida sobivad noad vastavalt toiduainetele, mida roogade valmistamiseks kasutada.

Milline nuga valida?

Kokanuga

Kokanuga on mitmekülgne jäik ja laia teraga nuga, mis sobib nii puuviljade, juurviljade kui ka liha lõikamiseks, puhastamiseks, hakkimiseks, viilutamiseks ja muu jaoks. Selle noa kasutamisel tuleb juhtida nuga nii, et noa ots toetuks lõikelauale ja koos teraga juhitakse nuga läbi toiduaine edasi. See aitab saavutada sirgeid lõikeid ning aitab vältida toiduaine mahlasuse kadumist, mis on äärmiselt oluline maitsva toidu valmistamisel.

Praenuga

Praenuga on kõige levinum nuga, mis on enamasti olemas igas köögis - tegu on keskmise pikkusega koos sileda või saehambulise lõikeservaga nuga. Noa tagumine osa on sirge ja veidi kaardus, muutes selle kasutamise mugavaks ja kergeks. Seetõttu sobib see ideaalselt küpsete praadide lõikamiseks, kuid hästi ka toore liha, juurviljade, köögiviljade, leiva, saia ja muu lõikamiseks.

Fileerimisnuga

Fileerimisnuga on sileda servaga, kitsa ja kergelt painduva teraga. See pikk ja terav nuga on mõeldud võimalikult täpseks tööks, mispärast peab olema nuga alati võimalikult terav. Nagu nimigi ütleb, sobib see ideaalselt todiuainete fileerimiseks - seepärast on tegu noaga, mis peaks olemas olema igas köögis.

Lihanuga

Lihanoa puhul on oluline eesmärk - puhastamine, tükeldamine ja muud tegevused võivad siiski vajada erinevat nuga. Lihanugade peamiseks omaduseks on lõikeserva suurem nurk, mis tagab noa vastupidavuse. Liha luudest eraldamiseks sobib selleks ideaalselt jäik lihanuga, kuid samas väiksemate lihade puhul sobivad ka vastavalt väiksemad ja teravamad noad.

Santoku nuga

Santoku nuga on levinud just Aasia köögis - sellel on lai ja terav tera, mis sobib nii liha, kala kui ka köögiviljade lõikamiseks. Lõiketera mõlemal poolel on väikesed õõnsused, mis takistavad hõõrdumist ning nii ei jää ka toiduained noa külge kinni. 

Juustunuga

Juustunuga on laia lõiketeraga ja omapärase kujuga nuga, mis väldib juustu tera külge jäämist. See lõikab juustu täpselt ja mugavalt - nii saad pakkuda perele kui ka külalistele juustu kas ideaalsete viilude või kuubikutena.

Leivanuga

Leivanuga ehk kondiitrinuga on pikk, kitsas ja lainelise servaga nuga, mistõttu sobib see ideaalselt taina ja koogipõhjade jaoks kui ka leiva lõikamiseks. Selle noaga saavutad leiva või sepiku lõikamisel õhukesed ja ilusad viilud, mida roogade kõrvale pakkuda.

Koorimisnuga

Koorimisnuga on täiesti erinev eelnevalt mainitud nugadest, küll aga on see igas köögis vajalik. See pisike nuga sobib ideaalselt nii puuviljade kui ka köögiviljade koorimiseks, kuid hästi ka toiduainete pindadel olevate täppide ja plekkide välja lõikamiseks.

Noakomplektid

Noakomplektid on äärmiselt mugavad - nii ei pea Sa hakkama eraldi ostma erinevaid nuge. Küll aga soovitatakse just seda teha, sest sageli võivad ikkagi jääda osad noad kasutult kappi seisma. Lisaks saad nugade puhul katsetada erinevate brändide tooteid, et saaksid leida lõpuks oma lemmiku.

Lisatarvikud

Lõikelaud

Hea lõikelaua saladuseks on tema raskus - olgu laud puidust või plastmassist aga kui laud on kerge, võib see toiduainete lõikamisel ja tükeldamisel paigast liikuda. See võib omakorda tekitada köögis segadust ja ebamugavust.

Nugadehoidja

Kui koju on ostetud palju nuge, tasub soetada lisaks ka nugadehoidja, kust alati mugavalt haarata vajalik nuga. Lisaks on nugadehoidja suurepärane täiendus ka igasse köögi interjööri - selleks vaid tuleb valida sobiv disain.

Teritaja

Iga kasutuskorra järel oleks mõistlik lasta nuga läbi teritajast. Pea meeles, et nuga on mõistlik teritada umbes 35-kraadise nurga all, vastasel juhul võid noa igaveseks ära rikkuda, teritades seda liiga nüriks. Nuga teravuse säilitamiseks tasub vältida nugade omavahelist kokkupuudet ning võimalusel väldi nugade pesemist nõudepesumasinas - tugevad veejoad võivad noa lõiketera rikkuda ning muuta seda tunduvalt nürimaks.

Kui oled otsimas sobivat nuga või lisatarvikuid, tasub tutvuda soodsa valikuga Kaup24 veebipoes. Mugavat kokkamist!

Copy
Tagasi üles