Kuidas valida elektritõukeratast?

Arvutitark
Copy
Foto: Arvutitark

Elektritõukeratastest on saanud viimaste aastatega suur trend. Need on mugavad, heaks alternatiiviks auto- ja ühistranspordile ning on hinna poolest küllaltki soodsad, eriti arvestades seda, et kui auto kütusele ja hoolduseks kulub palju raha, siis elektril põhinev tõukeratas tasub end igal juhul ära. Millele aga enne tõukeratta valimist kindlasti mõelda tuleks?

Milleks seda peamiselt kasutaksid?

Peamiselt on kaht sorti rattaid, ühed lühemate otsade läbimiseks, mis sobivad rohkem lustimiseks, teised aga igapäevaseks liikumiseks transpordivahendina. Sel juhul tuleb kindlasti vaadata mootori võimsust ja akumahtu. Kui keskmiselt jääb elektritõukerataste sõiduulatus 30-40 kilomeetri vahele ja nende rataste mootori võimsus võib ulatuda 450W ning aku mahutavus 600 vatt-tunnini (Wh), siis arvesta, et 120 kilomeetrise sõiduulatusega ratta aku võimsus võib olla kordades suurem.

Foto: Arvutitark

Ehitus ja kaal

Kui tahad ratast, mida aeg ajalt on vaja kokku panna ja käe otsas kanda, siis tasub kindlasti jälgida ratta suurust ja kaalu kokkupanduna. Kui valid ratta pikema maa läbimiseks, siis on siinkohal oluline vaadata ka raami põhja kõrgust maast, et sellega oleks üle tee- ja kõnniteeservade turvaline sõita.

Foto: Arvutitark

Sõidumugavus

Millega on ratas täidetud? Kas täis- või õhkrehvidega? Täisrehv sobib rohkem linnas lühemate lõikude läbimiseks, samas õhkrehviga on mugavam sõita juba pikemaid teekondi, ka konarlikul pinnasel. Uuem lähenemine on vahuga täidetud ratas, mis teeb sõitmise veelgi mugavamaks, pehmemaks ning ei vaja lisahooldusi.

Segway E22E mudeli rehvid on täidetud vahuga – nii on mugavam ja pehmem sõita ning need ei vaja hooldust.
Segway E22E mudeli rehvid on täidetud vahuga – nii on mugavam ja pehmem sõita ning need ei vaja hooldust. Foto: Arvutitark

Ohutus ennekõike

Et liiklemine oleks võimalikult ohutu nii sõitjale kui kaasliiklejatele, siis tasub jälgida ka ohutusega seotud elemente. Üldiselt on ohutuse tarvis lisatud tõukeratta ette, taha ja külgedele reflektorid. Samuti võiks olla ees elektriline pidur ning taha lisatud jalapidur. Ja mis peamine: ära unusta kiivrit!

Foto: Arvutitark

Millele veel mõelda?

Kuna tõukerataste maailm on väga suur ja valikut on palju, siis kindlasti ei tasuks seda ostu emotsiooni pealt teha. Uuri erinevaid mudeleid, võrdle neid ja mõtle enda jaoks täpsemalt läbi, mis otstarbeks ratast osta plaanid. Kui pika distantsi plaanid päevas tõukerattaga sõita? Kas see mudel, mida vaatad, võimaldaks nii pikka teekonda läbida? Millisel pinnal sa peamiselt sõitma hakkad? Kellele ratast osta tahad? Lapsele või täiskasvanule? Kus sa seda hoidma hakkad? Millised peaks olema pidurid? Näiteks pidurklotsidega kaasnevad küll hoolduskulud, kuid samas tagavad need liiklemisel suurema turvalisuse.

Foto: Arvutitark
Foto: Arvutitark
Segway tõukerataste perekonna uue võsu arendamisel on oluliselt tähelepanu pööratud ohutusele, mistõttu on E22E mudelil nii esi-, külg- kui tagaosas silmapaistvad helkurid. Ees on olemas ka elektrooniline pidur ja taha lisatud jalapidur, mis samuti suurendavad sõitja turvalistust
Segway tõukerataste perekonna uue võsu arendamisel on oluliselt tähelepanu pööratud ohutusele, mistõttu on E22E mudelil nii esi-, külg- kui tagaosas silmapaistvad helkurid. Ees on olemas ka elektrooniline pidur ja taha lisatud jalapidur, mis samuti suurendavad sõitja turvalistust Foto: Arvutitark

Kui need küsimused on läbi mõeldud, oskad juba paremini oma mõtteid spetsialistile edastada, kes omakorda oskab soovitada parimat võimalikku valikut vastavalt sinu soovidele ja eesmärkidele sulle sobivas hinnaklassis.

Copy
Tagasi üles