Kuidas valida nutitelefoni, kui valikut nii palju on?

Arvutitark
Copy
Foto: Arvutitark

Nutitelefonide valik on tänaseks läinud nii kirjuks, et uue telefoni ostmine võib olla peavaluks nii tavakasutajale kui nõudlikumale tehnikahuvilisele. Uut telefoni ei tasuks aga kohe ostma tormata — kindlam on enne eeltöö ära teha ja läbi mõelda mõned punktid, mis aitaks selgeks teha, millist nutitelefoni sa vajad.

Milleks nutitelefoni peamiselt kasutaksid?

Alusta kindlasti ka sellest, et kellele telefoni vaatad — endale või lapsele? Kui endale, siis kas kasutad telefoni peamiselt helistamiseks, töötamiseks või millekski muuks? On sulle oluline, et saaksid telefonist kätte värskemad uudised ja sotsiaalmeediateated? Kui plaanid hakata palju kirjutama ja ekraani kasutama, siis kindlasti on seda mugavam teha suuremalt ekraanilt. Samas kas suuremat telefoni on sul mugav käes hoida? Mitmed elektroonikapoed ja kõneoperaatorite esinduskauplused pakuvad võimalust telefone enne ostmist lähemalt uurida ja käes hoida. Nii saad olla kindel, kas valitud mudel ikka päriselt sulle sobiks.

Kui valid telefoni töötamiseks ja sul töö jaoks eraldi SIM-kaart on, siis mitmetel telefonidel on kaks SIM-kaardi pesa. Kui vaatad telefoni aga lapsele, kes kasutaks seda näiteks palju mängimiseks ja videote vaatamiseks, siis võiks oluline olla ka heli.

Kaamera

Kaameraga telefoni puhul on hea see, et see on alati käepärast, et jäädvustada erilisi hetki me ümber. Selleks peab aga kaameral hea kvaliteet olema ja siinkohal tasub kohe rõhutada, et ainult megapikslite arv seda ei näita. Loevad mitmed näitajad veel nagu näiteks sensori suurus jms. Jällegi: hea, kui saad telefoni enne ostu käes hoida ja selle rakendusi, sealhulgas ka kaamerat, proovida. Kui hakkad kaamerat tihedamini kasutama, siis mõtle ka, milleks. Näiteks osa telefone ei tule hämaramates valgusoludes kuigi hästi toime, kui seda oluliseks pead.

Foto: Arvutitark

Operatsioonisüsteem

Nagu on erinevaid telefonitootjaid, on ka süsteemid, millel need telefonid töötavad, erinevaid. See on kahtlemata oluline, kuna mida võimsam ja tänapäevasem see on, seda paremini telefon töötab ja seda mugavam on seda kasutada. Kõige populaarsem operatsioonisüsteem on Android Google‘lt. Samamoodi eelistatakse iOS operatsioonisüsteemi, aga lisaks on veel näiteks Windowsil põhinevaid nutitelefone ning rohkem äriklientidele mõeldud BlackBerry.

Foto: Arvutitark

Mälu

Tänapäeva nutiseadmete puhul on üks kõige ärritavam teade kindlasti see, et mälu hakkab täis saama. Aga see on mõnes mõttes ka paratamatu, kuna telefonide operatsioonisüsteem võtab juba ise väga palju ruumi. Samuti nõuavad rohkem mälu erinevad rakendused ja pildid ning videod. Seetõttu võiks juba kohe algul vaadata suurema mälumahuga telefoni. Kuna suurem mälumaht tõstab kohe ka telefoni hinda, tasuks muidugi kindlasti läbi mõelda, milleks telefoni kasutama hakkad. Kui ennekõike helistamiseks ja mõne foto tegemiseks, siis tegelikult saaksid väiksema mahuga ka hakkama, aga kui telefoni koguneb palju rakendusi ja fotosid, videoid, siis vali suurema mälumahuga telefon. Siinkohal tasub vaadata RAM-i ehk muutmälu. Keskmisele kasutajale piisab täiesti 3-4 GB RAM-ist, nõudlikumale kasutajale võiks vaadata aga suuremate näitajatega mudelit. Oluline on vaadata ka sisemälu. Mõnel juhul saab muidugi telefoni mälukaarte juurde osta, aga näiteks iPhone’ile ei saa. Seega võiks arvestada, et tavakasutajale piisab 32-64 GB sisemälust täiesti.

Aku

Seda, kui kaua aku vastu peab, mõjutavad väga paljud tegurid. Mida võimsam telefon on, seda rohkem ta tõenäoliselt akut kulutab. Samuti mõjutavad seda rakendused ning ekraani suurus ja eredus. Kui oled enda jaoks eelnevate punktide põhjal kindlaks teinud, milleks telefoni kasutama hakkad, oskab konsultant sind siinkohal juba täpsemalt ka aidata ja soovitada vastavalt su vajadustele ja eelarvele parimat lahendust.

Foto: Arvutitark

Vaata liidritest kaugemale

Telefonide lipulaeva juhivad kindlasti Apple ja Samsung. Need on turul end kinnitanud ja neil on oma kindel tarbijaskond. See aga ei tähenda, et teisi esindajaid üldse vaadata ei tasuks. Üldiselt kipub olema nii, et mida kallim seade, seda võimsamate ja paremate näitajatega see on, kuid on juba väga palju tootjaid, kes püüavad võimalikult soodsas hinnaklassis pakkuda kasutajale parimat lahendust. Näiteks Eestiski aina enam populaarsust kogumas Xiaomi.

Copy
Tagasi üles