Uus külm sõda? USA-Hiina pinged kuhjuvad (1)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
USA ja Hiina president. Sõnad on karmid, kuid majandusele ei taha nad praegu, keset koroonakriisist taastumist, kätt külge panna.
USA ja Hiina president. Sõnad on karmid, kuid majandusele ei taha nad praegu, keset koroonakriisist taastumist, kätt külge panna. Foto: FRED DUFOUR/AFP/Scanpix

USA ähvardab kehtestada Huawei ja mõne teise Hiina ettevõtte töötajatele viisapiirangud, kuid see on ainult üks peatükk pingete kuhjumisel Aasia suurriigi ning lääne vahel. Välismeedia räägib juba uuest külmast sõjast.

Kaks suurriiki on vaenujalal, sest viimastel kuudel on kuhjunud teemad, kus kumbki pool ei paista tahtvat järeleandmisi teha. «Riik kehtestab viisapiirangud teatud Hiina tehnoloogiafirmade töötajatele –​ nende seas Huawei –, kes pakuvad tuge režiimidele, mis terves maailmas inimõigusi rikuvad,» ütles USA riigisekretär Mike Pompeo sel nädalal, viidates asjaolule, et Hiinas on laagritesse isoleeritud miljon moslemist uiguuri. Lisaks teravdab vastuolusid Hongkongi julgeolekuseadus ja koroonaviiruse pandeemia, mis Hiinast alguse sai.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles