Seenelised ei oska hinnata haruldusi

Ülle Harju
, reporter
Copy
Kaunis haruldus – nabatorik.
Kaunis haruldus – nabatorik. Foto: Erakogu

Eestis kasvab söögiseeni, mida mujal kõrgelt hinnatakse, aga meil maiustavad nendega üksikud. Entusiastid katsetavad aga kallimate seente, näiteks shiitake-seente ja trühvlite kasvatamisega.

«Superseen on vääveltorik. Ameerikas hinnatakse seda kõrgelt. Maitseb nagu kanaliha. Nimigi on chicken of the woods («metskana» – toim),» seletas Võrumaal Läti piiri ääres Paganamaal elav seenesõber Marje Mürk. Kui ta aga riivsaias praetud sidrunkollast seent tuttavatele pakub, pagevad nood seda maitsmata söögilauast.

Veel kiidab Marje Mürk metsa-safransirmikuid ja metsašampinjone. Viimaseid kardetakse segi ajada ülimürgise valge kärbseseenega. «Tegelikult on vahetegemine ülilihtne,» seletas Mürk. «Šampinjonil on eoslehed kas roosad või pruunikad, valgel kärbseseenel alati lumivalged.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles