Eetrikeelud ja lisandiga kohv: neli hetke 65-aastase ETV ajaloost (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Nukulavastuse salvestus stuudios, Tädi Ruth ja Hunt Kriimsilm, nukunäitleja Hendrik Toompere. 1980ndad 
Nukulavastuse salvestus stuudios, Tädi Ruth ja Hunt Kriimsilm, nukunäitleja Hendrik Toompere. 1980ndad Foto: Katrin Kallaste/Err

Eesti Televisioon on mõjutanud ja sidunud mitut põlvkonda. Lahutanud meelt ja toonud juba 65 aastat magnetina inimesed kodudes helesinise ekraani ette. Kõik algas aastal 1955, kuid siis oli nädalas vaid kaks saatepäeva – laupäev ja pühapäev – ning saatepäeva pikkus vaid paar tundi.

Aastal 1968, sügaval nõukogude ajal alustas üks tolle aja kohta uljas ja uuenduslik meelelahutussade «Kanal 13». Tollal erakordselt menukat saadet juhtisid Enn Eesmaa ja Mati Talvik. «See saade oli mulle televisioonis päris algus, ja seal tegi ka Ivo Linna oma esimese tele-etteaste,» meenutas Enn Eesmaa.

Legendiks vaid nelja saatega

«Kanal 13» oli Eesmaa mäletamist mööda tublisti üle poole tunni pikk, ehk isegi lausa tund. Saates oli nii meelelahutust, muusikat kui ka informatsiooni. Eesmaa meenutab, et tema esimene lugu «Kanal 13s» oli Londoni Carnaby moetänavast – ta rääkis vaatajale, mida see tänav endast kujutab.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles