Mart Laar: Martin Helme pole kunagi lasknud oma sõnavõtte tõsiasjadest häirida (43)

Teet Korsten
, ajakirjanik
Copy
Mart Laar mõnuleb mitme projekti kallal, üks neist on kirjutada rahvusvahelisele areenile ülevaade postkommunistliku maailma üleminekuaastatest.
Mart Laar mõnuleb mitme projekti kallal, üks neist on kirjutada rahvusvahelisele areenile ülevaade postkommunistliku maailma üleminekuaastatest. Foto: Liis Treimann

Äsja EKRE esimeheks valitud Martin Helme andis oma esimeses suures intervjuus erakonna juhina paljusõnaliselt Eesti Vabariigi taastamise järgseid reforme kritiseerides Postimehele põhjust otsida üles Saaremaal suvepuhkust veetev Mart Laar, et too saaks võimaluse vastulause esitada.

Äsja sai EKRE esimeheks uus mees, kes juba oma esimeses suuremas intervjuus teab, kuidas oleks vahetult Eesti taasiseseisvumise järel pidanud talitama. Ühtlasi süüdistab ta seal esimeste reformide isasid rumaluses, dogmatismis ja lausa korruptsioonis. Võtate süü omaks?

Häält minevikust on ikka armas kuulata. Lausa noorus tuleb kohe meelde. Ei tea, millist liiki pahaliste alla täpselt käiksin – kas rumalate, dogmaatikute või korrumpeerunute hulka. Ilmselt kõigi kolme. Igal juhul on tõeliselt liigutav, et välja on ilmunud keegi, kes täpselt teab, mida oleks kakskümmend aastat tagasi pidanud tegema. Pole parata: hilja, peremees, hilja! Kõik juba tehtud. Kurjad inimesed võivad seejuures ka väita, et teadjal enesel pole elus veel midagi saavutatut ette näidata ja erakondki on isalt pärandvarana saadud. Isegi võitlus naisorganisatsioonide rahastamise vastu on alles pooleli... Kuid see oleks sügavalt ülekohtune, sest Eesti maasikapõldudel on Martin Helme saavutused selgelt näha.

«Kindlasti oleks pidanud 1990ndatel rakendama protektsionismi. See, mis toimus tol ajal /…/, lasi kuritarvitada seda arengu vahet, mis oli meil ja lääneriikidel, ning lihtsalt võileivahinna eest Eestis kas konkurendid ära tappa või üles osta,» ütleb noor Helme intervjuus Toomas Sildamile. Mida kostate?

Kostan, et ega Martin Helme pole kunagi lasknud oma sõnavõtte tõsiasjadest häirida.

Kommentaarid (43)
Copy
Tagasi üles