Ure kuldne ohverduspaik avab ennast vähehaaval

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Moodne mõõdistustehnika teeb Marika Mäe kinnitusel maastiku kaardistuse arheoloogile mitu korda lihtsamaks ja annab leiupaigast kiiresti väga hea ülevaate. FOTO: Maanus Masing /saarte Hääl
Moodne mõõdistustehnika teeb Marika Mäe kinnitusel maastiku kaardistuse arheoloogile mitu korda lihtsamaks ja annab leiupaigast kiiresti väga hea ülevaate. FOTO: Maanus Masing /saarte Hääl Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Arheoloog Marika Mägi küll lõpetas eile välitööd Valjala kandis Ure ohverduspaigas, kust mullu sügisel tuli muude väärtuslike leidude hulgas päevavalgele ka unikaalne 3. sajandist pärinev kuldvõru, kuid plaanib huvitavat piirkonda edaspidi laiemalt uurida.

Leiukoht on tähendusrikas juba seetõttu, et paikneb täpselt seal, kus saavad kokku kolme küla piirid – muistsed kultus- ja kohtumispaigad asusid tihtipeale just niisugustes piirkondades.

«See on hästi vana ajalooga, müstiline koht. Siin on juhtunud veidraid asju, leitud surnuid paigast, mis pole kunagi olnud kalme,» rääkis Marika Mägi. Ta lisas, et juba kohanimi Ure ise vihjab ohverdamisele. Ja kuigi küla ise on tilluke, võivad muistised looduses paikneda kus tahes. «Nii et parasjagu õnne on ka vaja,» ütles arheoloog võimalike tulevaste leidude kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles