KOMMENTAAR Macron hoiab presidendivalimisi silmapiiril

Piret Kuusik
, RKK Eesti Välispoliitika Instituudi nooremteadur
Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron enne Bastille’ päeva paraadi Pariisis. Rahvuspüha puhul antud intervjuus möönis riigipea, et pole suutnud rahvast ühendada.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron enne Bastille’ päeva paraadi Pariisis. Rahvuspüha puhul antud intervjuus möönis riigipea, et pole suutnud rahvast ühendada. Foto: Christophe Ena/Reuters/Scanpix

Prantsusmaa presidendil Emmanuel Macronil on uute valimisteni jäänud kaks aastat, kuid võidu kindlustamise nimel teeb ta tööd juba praegu.

Kolm aastat Prantsusmaad juhtinud Macron on keerulises olukorras. Bastille’ päeva puhul antud intervjuus kinnitas ta, et jätkab oma lubatud reformikava. Tööturu elavdamine ja paindlikumaks muutmine tekitas prantslaste seas tugevat vastukaja presidendi ametiaja alguses, kuid tööturureform töötas. 2019. aastal oli töötus 8,5 protsenti ehk kümnendi madalaim.

Pensionireform on alles poole peal ja põhjustas eelmise aasta lõpus Prantsusmaal streigilaine. Macroni plaan näeb ette kaotada 42 erinevat pensionisüsteemi ja asendada need ühega. Sellega kaoksid mitme elukutse puhul erihüved. Näiteks meremehed lähevad praegu pensionile 1637. aastal loodud seaduse järgi, mis annab neile õiguse tüürist loobuda 52,5-aastaselt, kui meremees on töötanud 37,5 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles