Kuidas teha vahet heal ja mitte nii heal keraamilisel grillil?

Veltekspert
Copy
Foto: Veltekspert

VeltEksperdi tootespetsialist Karol Pokbinder märgib, et grilli valides tuleb lähtuda sellest, kui palju grillitakse, kui palju on aega sellega tegeleda ning milliseid maitseelamusi soovitakse. Kuidas orienteeruda aga keraamiliste grillide maailmas?

Kas keraamiline grill on neile, kes on juba saanud varasema grillimise kogemuse ning ootavad nüüd paremaid maitseelamusi ja grillkogemust üleüldse või sobivad need ka päris algajale, sest välimus on neil küll aukartust äratav?

Neil, kes meie juurde grilli ostma tulevad, on tegelikult üldjuhul mingisugune grillimise kogemus olemas, kasvõi „ufo“ grilliga. Kuid üks korralik keraamiline grill on ainuke grill, millega tasub üleüldse grillimist alustada, kui kohe üldse ei oska. Kui keraamiline grill tundub olevat keeruline ja inimesed arvavad, et sellega toimetamine nõuab palju õppimist, siis tegelikult on asi vastupidine. Kui enne suutsid mingisuguse liha valmis teha, siis Kamado Joe ja Bastard grillidega saab väga heal tasemel liha.

Foto: Veltekspert

Võin omast kogemusest öelda, et midagi ära rikkuda või kõrvetada on keeruline. Jah, see on muidugi võimalik, kuid lihtsaid juhiseid järgides saavutab meisterliku tulemuse. Julgen öelda, et kui kodus on ikka hea ja korralik keraamiline grill, siis ühe korra kuus grillimine asendub igal nädalavahetusel grillimisega. Lisaks annab nii Kamado Joe kui Kamado Bastard igale terrassile väärtust juurde, sest nende välimus ei jäta külmaks kedagi.

Kamado Joe 
Kamado Joe Foto: Veltekspert

Mida jälgida keraamilist grilli ostes?

Keraamilisi grille on palju, sama palju on ka tootjaid ja müüjaid, kuid on mõned asjad, mille järgi saab öelda, kas keraamilise grilli hind on oma hinda väärt. On oht, et kui osta odavama otsa keraamiline grill, siis maitseelamust sellest ei saa. Miks? Nüansse on mitmeid. Esimene asi, mida tasub keraamilist grilli ostes jälgida, on selle kaal. Kvaliteetne grill kaalub tunduvalt enam, kui mõni Hiinas toodetud samalaadne toode. Heal grillil on lihtsalt keraamikat rohkem ning see ongi hea maitseelamuse võti, kuna keraamika hoiab temperatuuri. Nii Bastard kui Kamado Joe pakuvad keraamikale eluaegset garantiid. Need on grillid, mida ostad kord elus, ega pea muretsema, et sellega midagi juhtub.

Lisaks tasub jälgida, millisest materjalist on grilli tihend. Näiteks on nii Bastard kui Kamado Joe grillil fiibertihend, mida teistel tootjatel pole. Kõigil teistel on vilttihend, kuid vilt on teadupärast pehme materjal, mida aasta või kahe järel tuleb vahetada.

Väga oluline on uurida sedagi, millisest materjalist on grillrestid. Kindlasti peaksid need olema roostevabad. Kuid, mis veelgi olulisem, on soojusjaoturite ehk deflektorkiviplaatide olemasolu. Nende mõte on ära hoida otsene kuumus, mis ulatub toiduni.  Kui neid deflektorkive grillis pole, siis pole võimalik suitsutada või liha pikalt küpsetada ning otsest kuumust toidult ära võtta. Paljudel keraamilise grilli laadsetel toodetel selline raam või kinnituskoht, kuhu neid kive panna, üldse puudub või on algeline. Samuti ei saa paljudes grillides mängida restikõrgustega.

Et grillimine oleks veelgi mõnusam pakuvad nii Kamado Joe kui Kamado Bastard ka rikkalikku lisavarustust. Näiteks on Bastard grilli lisavarustuses malmrest, topelt grillirest, steatiivkiviplaat, pizzaplaat, kanaalus, elektrilise ajamiga pöörlev grillimissüsteem, grillvarraste kasutamise võimalus, malmpott, malmpann alus, vokkpott, väljatõstetav söekorv ja eemaldatav tuhasahtel. Sama rikkalik on Kamado Joe lisavarustus, mis annab palju võimalusi toiduga eksperimenteerimiseks ning maitseelamuste saavutamiseks. Paraku ei ole ehitusmarketites ja kõike müüvates e-poodides pakutavatel keraamilistel grillidel kohe kindlasti sellist rikkalikku lisavarustust. Neid ei toodetagi. Isegi Kamado Joe süsi on tänu suurtele tükkidele palju kauem kestev ja lõppkokkuvõttes rahasäästev. Keraamilise grilliga grillides tasub kasutada korralikku sütt. Ning ühest õigest grillimisest ei peaks puuduma ka nutiseadest äpi kaudu jälgitav juhtmevaba termomeeter. See on vidin, mis annab Telefoni märguande, kui liha on valmis. Seega ei tasu muret tunda, et liha üle küpsetatakse, kui end jutustama unustatakse.

Kõik sellised pisiasjad õigele keraamilisele grillile kogu mõtte annavadki.

Kamada Bastard 
Kamada Bastard Foto: Veltekspert

Kuidas on lood Kamado Joe ja Bastardi kasutajasõbralikkusega – kui kerge või kui raske on sellega grillida ja kuidas seda puhastada?

Sellega on nii, et keraamilise grilli süütamine, kui ka puhastamine on oluliselt lihtsam, kui mõne muu söegrilli puhul seda tehes. Tõsi, keraamika selliseks kauniks valgeks ei jää nagu alguses ja peagi muutub see suitsust mustaks. Kuid rasv ja ebameeldiv lõhn pole selle grilli teema. Neid grille puhastada on lihtne – neid põletatakse puhtaks. Avad õhuavad ja kuumus tõuseb.

Ka süütamine on kiire ning ei nõua palju õppimist. Söed saavad valmis 10 minutiga.

VeltEkspert on Kamado Joe ja Bastard keraamiliste grillide ja tarvikute ametlik maaletooja Eestis. Tootevalikuga saab tutvuda Veltekspert salongis E-R 10-18, Pärnu mnt 139E/11, tel 58999214, E-pood www.veltekspert.ee.

 
  

   

Copy
Tagasi üles