Juhtkiri: Antsla hipilaagri saaga (2)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur
Päeva karikatuur Foto: Urmas Nemvalts
  • Terviseamet tegutses hipilaagri sulgemisel jõuliselt
  • Ka muudel üritustel ei pruugita hügieeni järgida
  • Tulevikus oleks vaja paremini sõnastatud reegleid

Hipide kommuuni kogunemine pani lõunaeestlasi küsima, kas Antslast saab järgmine Saaremaa. Kui terve maailm valmistub koroonaviiruse teise laine saabumiseks, võis kohalike hirm uue kolde tekkimise ees olla täiesti põhjendatud, sest külalisi tuli ka nakkusohtlikest piirkondadest.

Sel korral tegutses terviseamet otsustavalt. Küllap ei tahtnud rahva tervise ja heaolu eest vastutav asutus võtta sellist riski nagu Saaremaa võrkpallikohtumisel, kui ei suudetud võimalikku ohuallikat kontrolli all hoida. Et eksimist vältida, otsiti hipide iga-aastase suurürituse Rainbow Gathering 2020 keelamiseks abi seaduseparagrahvidest. Terviseamet sai eriolukorras kriisijuhtimispädevuse, kuid seekord tundub, et ametnikud on poolesaja eramaal viibiva inimese korrale kutsumisega pisut liiale läinud, arvestades seda, et tuhandepealised avalikud üritused on nüüd ju lubatud.

Praeguseks on terviseamet hipide kogukonna laiali saatnud, põhjendades seda argumendiga, et korraldaja polnud nakkushaiguste leviku vältimiseks piisavalt ettevalmistusi teinud. Puudus nii voolav vesi kätepesuks kui ka nõuetele vastav välikäimla ning osalejate vahel oli tihedaid lähikontakte, mis oleksid soodustanud viiruse ülekandumist.

Hipilaagri juhtum on aga tõstatanud uusi küsimusi, mis puudutavad ürituste edasist korraldamist viiruse leviku ajal. Valitsus leevendas alates 15. juulist avalikele koosolemistele, üritustele ja spordivõistlustele seatud piiranguid. Välitingimustes toimuvatel üritustel võib alates juuli keskpaigast senise 1000 asemel osaleda kuni 2000 inimest. Siseruumides lubatakse praeguse 500 inimese asemel üritustele maksimaalselt 1500 külastajat. Kuigi selliste ürituste korraldamisel soovitatakse kasutada lisameetmeid hügieeni tagamiseks, ei garanteeri tegelikult keegi, et osalejad neist kinni peavad. Näiteks kui autoralli korraldaja tagab külastajatele tualettide ja jooksva vee olemasolu, siis see ei tähenda veel nende sihtotstarbelist kasutamist. Kui tualetijärjekord on pikk, leidub ikka inimesi, kes käivad oma loomulikke vajadusi rahuldamas põõsastes.

Kuigi terviseameti eesmärk võis olla rahva tervise seisukohast üllas, tõi see samuti välja ebaselguse, mis valitseb era- ja avalike koosviibimiste ja ürituste korraldamisel.

Ebakindlus valitseb ka siseürituste puhul, kus enamik külastajaid lihtsalt jalutab uksest sisse, käte desovahendit kasutamata. Siin tekib küsimus, mis on see optimaalne piir isikliku hügieeni tagamiseks, mis ei nõua välist sekkumist või lisapiirangute kehtestamist.

Kui seda probleemi võimendada absurdini, siis tegelikult peaksid terviseameti otsuse põhjal nende huviorbiiti sattuma ka paljud agulikorterid linnas või maapiirkonnas, kus mitu leibkonda kasutab ühist tualettruumi. Samuti pole tänapäeva Eestis iseenesest mõistetav, et sealt ka vesi alati läbi käib. Mistõttu lisandub teinegi murekoht, mis puudutab eraomandi puutumatust ning riigi sekkumist inimese privaatsfääri, mida võis täheldada ka Antsla valla elaniku eravalduses korraldatava ürituse puhul.

Kuigi terviseameti eesmärk võis olla rahva tervise seisukohast üllas, tõi see samuti välja ebaselguse, mis valitseb era- ja avalike koosviibimiste ja ürituste korraldamisel. Paremini sõnastatud reeglid ja suunised aitaksid tulevikus segadusi vältida. Nii väldime ka ebameeldivaid olukordi, kui peame riigiasutusele aru andma oma isiklikest hügieeniharjumustest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles