Eneseisolatsiooni reegli nimistusse lisandus kolm uut riiki (3)

Carl-Robert Puhm
Copy
Tšehhi lipp
Tšehhi lipp Foto: MICHAL CIZEK/AFP

Välisministeerium uuendas sel reedel taas riikide nimekirja, kust saabujad peavad Eestisse naastes jääma kaheks nädalaks karantiini. Piirangu alt vabanes üks, kuid lisandus kolm uut riiki.

Alates esmaspäevast peavad 14 päeva eneseisolatsioonis veetma ka Belgiast (19,4), Monacost (18,1) ning Tšehhist (17,7) saabujad. Piirangu alt vabanes San Marino (5,8).

Kui varasemalt oli teada, et karantiini peavad jääma nendest riikidest tulijad, kus on viimase 14 päeva jooksul tuvastatud üle 16 nakatunu 100 000 elaniku kohta, siis tegelikult on piirmäär paindlikum.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel on kehtestatud korraldusse kirjutatud ka 10-protsendiline hindamisruum, mistõttu on tegelik ülemine piirmäär 17,6 nakatunut 100 000 elaniku kohta.

Seetõttu jäid eneseisolatsiooni reeglist napilt puutumata Šveits (16,5) ning Austria (17,3).

Endiselt kehtib eneseisolatsiooni kohustus ka järgmistest riikidest tulijatele:

Andorra (44,6)

Bulgaaria (45,4)

Hispaania (34,6)

Horvaatia (29,9)

Luksemburg (200,8)

Portugal (39,9)

Rootsi (43,3)

Rumeenia (54,0)

Välisministeerium uuendab nimekirja igal reedel.

Isolatsiooni jäämine tähendab, et inimene ei tohi lahkuda 14 päeva jooksul oma elukohast, välja arvatud tervishoiutöötaja või politseiametniku korraldusel või vältimatuteks käikudeks.

Näiteks võib kodust lahkuda, kui sinu elu on ohus või vajad arstiabi, pead uuendama toiduvarusid, soetama esmatarbekaupu, muretsema ravimeid. Kõigil neil juhtudel tuleb vältida kokkupuudet teiste inimestega. Seetõttu ei tohi käia tööl või rahvarohkel metsarajal. Küll aga võib minna näiteks jooksma või rattaga sõitma, kui teed seda teistega kokku puutumata.

Eneseisolatsiooni rikkumise korral võib väärteokorras määrata kuni 800 eurot trahvi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles