Rauno Vinni: «Riigimeeste» kolmas hooaeg või argine poliitika? (5)

Rauno Vinni
Copy
Rauno Vinni
Rauno Vinni Foto: Praxis

Riigiteadlane Rauno Vinni kirjutab sellest, kuidas viimase aja poliitikasündmused meenutavad talle kodumaise seriaali «Riigimehed» episoode. 

Valitsuse 16. juulil toimunud pressikonverents kinnitas, et elu on ikka suurem kui kunst. Kodumaise seriaali «Riigimehed» esilinastusest on möödas kümme ja teisest hooajast seitse aastat. Telemaastikul oli vahepeal terava poliitilise komöödia põud. Nüüd hoolitsetakse algupärase draamat ja huumorit ühendava «meediatoote» loomise eest kõige kõrgemal tasemel, võimuliidu tipp-poliitikute osalusel. Kogu loo võtmeks on igihaljas küsimus: kuidas tõeline riigimees sellistes olukordades käituks?

Üsna kindlalt võib väita, et head riigimeest iseloomustab seaduskuulekus, vastutustunne, valmisolek anda aru, otsustavus, põhimõttekindlus, võime kuulata vastaste argumente. Tõeline riigimees tunnistab oma vigu ega häbene vabandamist – nagu ütles Nelson Mandela: «Ma ei kaota iialgi, ma kas võidan või õpin kogemusest!»

Nendest hea poliitiku tundemärkidest siiski ei piisa, sest eelnimetatud märksõnad peaks ju olema omased kõikidele täisväärtuslikele kodanikele! Järelikult on olupoliitikutest justkui kõrgemale tõusva riigitegelase loomuses ja tegevuses midagi enamat. Selgitan alljärgnevalt mõnesid minu arvates tähtsaid riigimehelikkuse tahke.

Esiteks on riigimehele omane see, et ta püüab vaadata järgmisest kurvist kaugemale. Paariaastased valimistsüklid ei ole kooskõlas n-ö aeglaste kriiside olemusega. Näiteks ääremaastumine või elanikkonna vananemine või kliimakriis on suured probleemid, mis süvenevad vähehaaval ja aegamisi. Ent poliitilisel päevaliblikal on vajadus olla pidevalt pildil lühiajaliste saavutustega. Päris riigimees võtab otsuste kujundamisel siiski arvesse, et teekond võib ka eespool olla käänuline ja igale langusele järgneb tõus. Üks huvitav praktiline näide otsustamise moodusest: Taiwani valitsus on ministritele palganud erinõunikud, kelle ainus ülesanne on anda nõu, kuidas tänased valikud mõjutavad kaugemat tulevikku.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles