Taluperenaine: isegi ilma elektri­liitumiseta on võimalik maal hakkama saada

Silvi Lukjanov
Copy
Maarja ja Joni Koivuojal on olnud probleeme nii maja ehitusloa saamisega, elektriga ja koju pääsemisega, ent Mäeotsa talu on siiski parim paik elamiseks. Avatud talude päeval avasid nad oma uksed ka teistele.
Maarja ja Joni Koivuojal on olnud probleeme nii maja ehitusloa saamisega, elektriga ja koju pääsemisega, ent Mäeotsa talu on siiski parim paik elamiseks. Avatud talude päeval avasid nad oma uksed ka teistele. Foto: Silvi Lukjanov

Kui noor pere maale metsade vahele elama asus, ei uskunud nad, et jäävadki tavamõistes elektrita, sest päikesepaneelidest ja generaatorist elektrit saades sõltuti suuresti ilmastikust. Nüüd, üheksa aastat hiljem, saavad nad sedavõrd hästi hakkama, et võivad teha ükskõik millist elektrivõimsust nõudvat tööd ja kasvõi kõiki ühel ajal.

Mäeotsa Hobitalu perenaine Maarja Koivuoja, kuigi elate Järvamaal Vaali metsade keskel, ei pea te kartma elektri kadumist ühegi tormiga?

Nii see on, sest saame elektri majapidamisse päikeseenergiast ja diiselgeneraatorist. ­Tavamõistes elektriliini pidi meile elektrit ei tulegi.

Kui asusite 2011. aastal maale elama, siis te ei arvanud, et ­majapidamine jääbki tavaelektrita?

Muidugi ei arvanud. Seda enam, et lääpas postidega liin oli alles, vaid traadid olid metallivargad jõudnud rahaks teha. Abikaasa Jonil oli küll kohe mõte, et hakkame kasutama lisaks energiat päikesepaneelidest ja generaatorist, aga et see saabki olema meie ainuke elektrisaamisvõimalus, seda me ei arvanud.

Mille taha elektri saamine jäi?

Elektrilevi küsis pooleteise­kilomeetrise elektriliini toomise eest peaaegu 35 000 eurot, pangaintressidega olnuks meie kulu üle 40 000 euro. Ulmeline! See käis meile selgelt üle jõu.

Kuidas nüüd hakkama saate?

Inimene harjub ju kõigega. Kui oled võimatuna tunduvas olukorras, hakkab su pea tööle ja leiad lahenduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles