Koroonakriisi õppetund: riik loob Eesti Varude Keskuse

Anna Ploompuu
, toimetas
Copy
Taavi Aas
Taavi Aas Foto: Madis Veltman

Hiljemalt järgmise aasta keskpaigaks luuakse Eesti Varude Keskus, mis on mõeldud hädaolukorra lahendamisel varustuse tagamiseks ning riiklike varude haldamiseks. 

Valitsus kiitis eilsel kabinetinõupidamisel heaks idee luua hiljemalt 2021. aasta keskpaigaks elanike varustuskindluse tagamiseks Eesti Varude Keskus. 

Varude keskuse loomise tingisid koroonakriisis selgelt välja tulnud puudused hädaolukorras riiklike varude tagamisel. Ettevõtmist vedav majandus- ja taristuminister Taavi Aas märkis, et riiklikud varud ning nende tagamise ja jaotamise põhimõtted on puudulikud ning lisaks puudub Eestis varustuskindluse tagamise eest keskselt vastutav asutus. 

«Tänane hajutatud vastutus on tinginud olukorra, mil varusid ei ole piisavalt ning hädaolukorras oleme keskendunud varude moodustaja määramisele ja varu olemasolu tagamisele. Nii oleme sunnitud varude ostmiseks kulutama oluliselt rohkem aega ja raha kui vaja,» selgitas Aas. 

Algatusel on eeskuju võetud Soomest, kus varustuskindluse tagamine on koondatud keskse asutuse vastutusalasse. See aitaks Aasa hinnangul ka Eestil järgmisteks kriisideks paremini valmis olla. 

Aasa ettepanekul moodustatakse AS Eesti Varude Keskus (EVK) AS Eesti Vedelkütusevaru Agentuuri (OSPA) laiendamise teel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalasse. «OSPA on tegevusvormina ennast tõestanud paindliku ja vedelkütuse varude vajaliku roteerumise seisukohalt sobivaimana. Ka Soome varude asutus on üles ehitatud sama loogika alusel kui OSPA,» märkis Aas.

Eesti Varude Keskusesse koondatakse isikukaitsevahendite, ravimite, veterinaarravimite, antidoodide, meditsiinitarvikute, toidu- ja esmatarbekaupade ja vedelkütuse hankimise, hoidmise, kvaliteedikontrolli, uuendamise ja jagamise korraldamine. Lisaks varude haldamisele vastutaks keskus varude logistika ning varude sektorite toimepidevuse analüüside ja seire eest.

Aasa sõnul on oluline tagada pikaajaliselt toimiv ja efektiivne lahendus alates varude moodustamisest kuni hädaolukorras varude jagamiseni välja. «Varud peavad olema igal ajal kasutatavad ja vastama kvaliteedinõuetele, et meil ei tekiks olukorda, kus isikukaitsevahendid lõppevad liiga ruttu otsa või ravimite kehtivusaeg on läbi saanud,» näitlikustas Aas. 

Täpsemad ettepanekud esitatakse valitsusele tänavu septembris. Eesti Varude Keskuse loomisega tehakse muudatusettepanekuid nii riigikaitseseadusse kui ka hädaolukorra seadusse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles