Rait Maruste: omavalitsus või -viletsus? (8)

Rait Maruste
Copy
Andrus Ansip nõustus Rait Marustega, et Eesti peaks Euroopa direktiivi üle võtma.
Andrus Ansip nõustus Rait Marustega, et Eesti peaks Euroopa direktiivi üle võtma. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Omavalitsused peavad olema efektiivsed, kirjutab endine riigikohtunik Rait Maruste (Reformierakond).

On ilmunud teated, et kohaliku omavalitsuse korralduse seadust (KOKSi) on hakatud uuendama. On ka viimane aeg. See on ebaühtlane ja ajast maha jäänud ning kehv mitte ainult normitehniliselt, vaid ka ideoloogiliselt. Just ideoloogilistest lähtekohtadest tuleb alustada, sest olemasoleva lappimisel kanduvad selle puudused üle ka uude teksti. Seega uuendatud, uuesti mõtestatud ideoloogilised lähtekohad ning sellest lähtuv korralduslikku puudutav uus tekst.

Viimast ümberkorraldust omavalitsustes on uhkelt kutsutud haldusreformiks. See on aga ebatäpne ja -adekvaatne. Tegu oli ainult territoriaalhalduse, mitte aga kogu riigihalduse ümberkorraldusega. Seegi tehti osaliselt, sest välja jäi Tallinna linn ehk ca 1/3 omavalitsuse mahust. Ka lõpule viidus on ebaõnnestumisi, mis vajavad kõrvaldamist. Nendeks on omavalitsuse värdvormid ehk linnad, mille piirid ulatuvad 50–60 km väljapoole tavamõistuselist arusaamist linnast (näiteks Pärnu ja Haapsalu).

Sootuks arusaamatu leiutis on «linna osavald». Põhiseaduse § 155 lg 1 kohaselt on omavalitsuse üksusteks vallad ja linnad, ei midagi muud. Õigust, sh põhiseadust tõlgendatakse sõnade üldlevinud ja tavatähendust arvestades. Seega, linn on linn ja vald on vald. Linna osavalda omavalitsuse üksusena põhiseaduses ette nähtud ei ole.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles