USA börsid taastuvad, kuid ebaühtlaselt

Erik Aru
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Ühendriikide keskpank Föderaalreserv.
Ühendriikide keskpank Föderaalreserv. Foto: LEAH MILLIS/REUTERS

USA börsid tegid koroonapandeemia jätkumisest hoolimata sellel nädalal uue rekordi, mis andis taas põhjust mõtiskleda selle üle, kuidas aktsiaturud on reaalmajandusest irdunud ja kas see tõus pole mitte enneaegne.

Täpsemalt tõusis USA laiapõhjaline aktsiaindeks S&P 500 teisipäeva lõpuks 3389,78 punktini, ületades sellega umbes kolme punkti võrra 19. veebruaril püstitatud senist rekordit. Kolmapäeval tegi indeks läbi rekordijärgse kerge languse, et neljapäeval taas tõusta, küll mitte päris nii kõrgele. Reedese kauplemispäeva kulg viitas kuni lehe trükkiminekuni taas kerge languse poole.

New Yorgi börsi ja Nasdaqi 500 suuremat ettevõtet koondav indeks püstitas teisipäeval ka päevasisese rekordi, jõudes 3395 punkti tasemele. Pandeemia ajal kolmandiku võrra kukkunud indeks on taastunud, mis tähendab kriisist tingitud nii-öelda karuturu lõppu.

«Pole üllatav, et toimunud on oluline taastumine, küll aga see, et tõus on jätkunud viimased paar kuud… Olen šokeeritud, et peame seda vestlust,» ütles USA investeerimispanga Baird investeerimisstrateeg William Delwiche BBC-le.

Indeks kerkis seega 23. märtsil saavutatud põhjast teisipäevaks 52 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles