Kunstnikufilmid räägivad üksinduse lugusid

Johanna Jolen Kuzmenko
, EKA kunstiteaduse magistrant
Copy
Kaader Jorge Jácome filmist «Flores» (2017).
 
Kaader Jorge Jácome filmist «Flores» (2017).  Foto: Kaader filmist

Tänavune filmisuvi on kinodes kiduravõitu, kuid väiksele filmivalikule pakub täiendust Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum. Kuni 30. augustini näeb EKKMis kuraatorite Kulla Laasi ja Kaisa Maasiku koostatud kunstnikufilmide programmi «Lähedusmeetmed».

Tegu on hõrgu valikuga filmidest, mille läbivateks teemadeks on üksindus, eraldatus ning rõõm koosolemisest.

«Lähedusmeetmed» on selgelt oma aja nägu – 2020. aastast rääkides ei saa üle ega ümber isolatsioonitemaatikast, kuid Laasi ja Maasiku koostatud programmi üheks tugevuseks on filmide üldinimlik mõõde. Inimesed tunnevad ennast üksikuna ka ilma ülemaailmse pandeemiata, kuigi tänavune koroonaviirusest tingitud sotsiaalne isoleeritus võimendas inimeste eraldatusetunnet.

«Lähedusmeetmete» kuuest filmist koosnev programm jaotub EKKMi esimesel korrusel kahele ekraanile. Süsteem on iseenesest lihtne: kummalgi ekraanil jooksevad tunni aja jooksul järjest kolm filmi. Kahe ekraani peale on filme kokku kahe tunni jagu, mis teeb kokku ühe keskmise mängufilmi, kuid vahe on selles, et kuue kunstnikufilmi vaatamine nõuab vaatajalt kiirelt ümberhäälestumist järgmiseks filmiks ning ei jää aega, et saaks vähemalt kohe nähtu üle mõtiskleda. Kogu programmi järjestikune vaatamine pakub aga korraga nii palju erinevaid visuaale, tegelaskujusid ja lugude kihistusi, et need sulanduvad üheks tervikmuljeks. Programmi on võimalik ka tükkhaaval haarata, sest filmid ei ole üksteisest sisuliselt sõltuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles