Galerii ja video Saksa õhuväelased asusid Ämarist valvama Balti õhuruumi

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy

Esmaspäeval toimus Ämari lennubaasis Balti õhuturbe missiooni vahetustseremoonia, kus Eestist Balti riikide õhuruumi valvanud Prantsusmaa õhuväelased andsid valvekorra üle Saksa kolleegidele.

«Liitlaste osalus Balti õhuturbemissioonil näitab nii NATO liitlaste tugevat solidaarsust ja ka sõjalist võimekust, mida kellelgi ei tasuks proovile panna,» ütles kaitseminister Jüri Luik oma tänukõnes ning lisas, et järgnevad kuud saavad õhuturbel kindlasti olema töised, arvestades Venemaa õhujõudude aktiivsust Balti mere regioonis.

Kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem tänas Prantsuse õhuväelasi professionaalse koostöö eest ning tervitas Saksa õhuväelasi, kes jäävad Eestisse järgmiseks kaheks rotatsiooniks ehk kaheksaks kuuks. Jaanuaris vahetab praeguse üksuse välja teine Luftwaffe lennusalk.

Eestis õhuturbemissiooni alustanud Saksamaa 71. taktikalise lennusalga kodubaasiks on Wittmundhafeni lennubaas. Õhuturvet hakkavad nad tagama hävitajatega Eurofighter Typhoon. Ämarisse saabunud hävitajad on lennubaasis valves ööpäevaringselt, sooritavad vajadusel tuvastuslende ja teevad regulaarselt treeninglende. Saksamaa on varem Ämaris õhuturbemissioonil osalenud kuus korda.

«Alates 2004. aastast on Prantsuse õhuvägi osalenud kokku kaheksal missioonil Balti regioonis. Vaatamata Covid-19 pandeemiale oli nelja kuu pikkune missioon Ämaris väga edukas,» ütles Prantsuse õhuväe õhukaitse- ja operatsioonide ülem kindralleitnant Vincent Cousin. «Kuigi õhuturbe üksuste peamiseks eesmärgiks panustada kollektiivkaitsesse, siis nad annavad ka võimaluse töötada kaitsejõududel tihedalt koos ning säilitada koostegutsemise võime.»

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

NATO õhuturbe teine lennusalk baseerub Šiauliai lennubaasis Leedus, kus 8. septembril alustavad õhuturbe rotatsiooni Itaalia õhuväelased. Senikaua valvavad kogu Baltikumi õhuruumi Saksa õhuväelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles