Hansaplanti aednik Hanna annab nõu: millised on järgmise kevade trendid sibullillepeenras?

Hansaplant
Copy
Foto: Hansaplant

Praegu on hea aeg planeerida kaunis sibulillepeenar järgmise aasta kevadeks. Isegi kui aed puudub, siis on paras aeg kasvatada sibulilli potis või rõdukastis. Aianduskeskuse Hansaplant aednik Hanna tutvustab 2021 kevade eriskummalisi trende ja huvitavaid nippe, mida igaüks saab järele proovida.

Pane sibulilled kasvama oma rõdule ja terrassile

Aina rohkem aiandusõpru istutab sügisteti lillesibulaid potti või rõdukasti, et nautida kevadel rõõmsaid värve oma väiksel linnarõdul, aknataga oleval rõdukastis või terassil. Sibulillede potis kasvatamiseks ei pea olema professionaalne aednik. Piisab algtasemel nippidest:

  • Edukaks kasvatamiseks peavad poti põhjas olema augud, et üleeliigne vesi valguks välja. Hansaplant’i aednik Hanna soovitab potipõhja lisada drenaaziks kergkruusa. Liigse niiskuse käes võivad sibulad kergesti mädanema minna.
  • Poti sügavus peaks olema vähemalt 30 cm, et taimede juurestikul oleks piisavalt ruumi areneda.
  • Mullaks sobib hästi must aiamuld.
  • Sibulaid on soovitatav istutada potti tihedamalt kui tavapeeenrasse - jäta sibulate vahele umbes 0.5 - 1 cm. Tihedam istutus annab õitseajal oluliselt ilusama tulemuse.
  • Talvel hoia istutuspott võimalusel kohal, kus soovid kevadel õisi näha. Talvitumiseks sobib hästi ka jahe kelder või kasvuhoone.
  • Pottides sobib kasvatada kõiki sibulilli, kuid kõige levinumad on tulbid, nartsissid, hüatsindid, kobarhüatsindid, krookused ja võrkiirised.

Sibulillde kasvatamisest potis loe rohkem siit.

Millised on järgmise kevade sibullille trendid?

Foto: Hansaplant

1. Majesteetlikult triibulised tulbiõied Rembrandt tulpe iseloomustavad omapärased triibud kroonlehtedel. Need suursugused õied on esindatud pea igas natüürmordimaalis alates 17. sajandist. Tänapäeval kohtab neid aga suhteliselt harva meie peenardel ja vaasides. Lisaks rembrandt tulpidele ehivad end uhkete triipudega Carnaval sordid, millest kõige populaarsemad on pojengõieline tulp ‘Carnaval de Nice’ ja triumftulp ‘Carnaval de Rio’. Kasvata eriliste triipudega tulpe rühmadena või sobita neid ühevärviliste õite vahele. Tulemus on imeline.

Foto: Hansaplant

2. Täidisõielised nartsissid on vastupidavad

Need õrnust täis romantilised täidisõied loovad peenras võrreldamatu vaatepildi. Selle sordirühma õied on reeglina kollase, valge, virsiku ja kreemjate toonidega. Auhinnatud sort ‘Delnashaugh’ ehib ennast elegantse aprokoosiroosa trombetiga. Sort peab ühel kasvukohal vastu kuni 6 aastat. Sort ‘Sir Winston Churchill’ õievarrel kasvab 2-3 valget täidisõit, moodustades armsa kimbu. Täidisõieliste nartsisside valik aianduskeskustes on väga lai ning igaüks leiab omale lemmiku. NB! Nartsissid on suurepärased lõikelilled.

Foto: Hansaplant

3. Ümarad laugud muudavad peenra eriliseks

Laugud on võrreldes teiste lilledega ebahariliku ümara õisikuga, mis koosneb sadadest väikestest õitest. Nendest kõige omapärasemad on Schuberti lauk ja Kartau lauk, mis sobivad hästi kaunistama kiviktaimlaid või peenra äärealasid. Hiigelsuurte, kuni 15 cm diameetri laiuste õisikutega laugud ‘Round and Purple’ ja ‘Gladiator’ sobivad hästi rühmadena või üksikult peenrasse omapärase taimekoosluse loomiseks.

Kasuta uue peenra loomiseks või vana värskendamiseks julgeid värve ja vorme - triibulised tulbid, romantilised täidisõielised nartsissid ja unikaalsed laugud. Ära unusta proovida neid potis kasvatada. Eriline tulemus on garanteeritud.

Suurima valiku lillesibulaid leiab aianduskeskusest Hansaplant või e-poest www.hansaplant.ee.

Copy
Tagasi üles