Martin Hallik mõisteti kuriteosüüdistuses õigeks (1)

Armas Riives
, reporter
Copy
Ringkonnakohtu hinnangul puuduvad ühesed tõendid, et Hallik kasutas enda huvides ära oma mõjuvõimu naistöötaja suguühtele sundimiseks. 
Ringkonnakohtu hinnangul puuduvad ühesed tõendid, et Hallik kasutas enda huvides ära oma mõjuvõimu naistöötaja suguühtele sundimiseks. Foto: Tairo Lutter

Tartu ringkonnakohus tühistas eile Tartu maakohtu 18. märtsi otsuse ning mõistis Tartu Ülikooli raamatukogu endise direktori Martin Halliku talle esitatud seksuaalkuriteo süüdistuses õigeks.

Tartu maakohus tunnistas kevadel maakohtus Halliku süüdi talle raamatukogus allunud naistöötaja suguühtele sundimises ning määras talle karistuseks aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse. Karistus mõisteti tingimisi ja pidi jääma täide viimata, kui Hallik ei pane kaks aastat kestva katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu. Samuti mõisteti Hallikult mittevaralise kahju hüvitisena välja 5000 eurot kannatanu kasuks.

Ringkonnakohtu kriminaalkolleegium leidis, et puuduvad ühesed tõendid, et Hallik kasutas teadlikult enda huvides ära oma mõjuvõimu, et toime panna süüdistusaktis nimetatud tegusid.

Ringkonnakohtu arvates ei nähtu maakohtu otsusest põhjendusi, millest pidi süüdistatav aru saama, et kannatanu tunnetas tema käitumist sunnina. «Sõltuvussuhte ärakasutamine tähendab seda, et toimepanija kuritarvitab tahtlikult kannatanu sõltuvust temast, mis objektiivselt võimaldab või lihtsustab suguühte või muu sugulise iseloomuga teo toimepanemist. Süüdistatava vähemalt kaudne tahtlus peab hõlmama intellektuaalse elemendi osas teadmist, et ohver nõustub temaga suguühtesse astuma vaid seetõttu, et ta sõltuvussuhtest johtuvalt ei lähtunud käitumisotsuste tegemisel enda vabast tahtekujundusest. Kui

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles