Kristjan Pulk, Maaja Vadi: kiired otsused ning tasapisi taipamine (1)

Copy
Puuvilja ostes valime tavaliselt hetke-eelistuse järgi.
Puuvilja ostes valime tavaliselt hetke-eelistuse järgi. Foto: Arvo Meeks

Kuidas toimub kiire otsustamine ja milliseid ohte see sisaldab? Kas saab alati usaldada intuitsiooni või tuleb hoopis mõtted ritta panna, kirjutavad TÜ majandusteaduskonna nooremteadur Kristjan Pulk ja juhtimise professor Maaja Vadi.

Alustuseks esitame tõestisündinud loo targast, edukast ja haritud inimesest, kes langes lihtsasse kiire otsustamise lõksu.

Tunnustatud füüsikaprofessor Paul, hiljuti lahutatud, otsib õnne kohtinguportaalist. Pärast mõningaid luhtunud katseid saab ta lõpuks jutule piltilusa bikiinimodelliga. Esmalt ei suuda ta oma õnne uskuda, kuid pärast poolt aastat romantilisi veebisõnumeid soovib kaunitar lõpuks kohtuda. Kokkusaamiseks lendab Paul Lõuna-Ameerikasse, kuid kokkulepitud hotellitoast leiab ta ainult kirjakese. Naine pidi ootamatult lahkuma. Veelgi hullem, ta oli oma käekoti tuppa unustanud. Kuid ehk on mees nõus selle väärika vaevatasu eest neiule Argentinasse toimetama? Kuna ta oli juba nii kaugele tulnud, siis ei tundunud see võimatu.

Paul valis esimese võimaliku lennu, muretses piletid ja asus ruttu minekule. Kui ta oli pagasi loovutanud, pidas turvateenistus ta kinni. Esitati süüdistus: kahe kilo kokaiini smugeldamine üle riigipiiri. Pauli üllatuseks ei suhelnudki ta kohtinguportaalis bikiinimodelliga, vaid hoopis habemiku narkodiileriga. Säärane kriitikavaba mõtteviis viis ta vanglasse.

Miks professor ei vaadanud koti sisemusse? Miks üldse sõita teisele poole maailma vaid kirjavahetuse ajel? Põhjuseid võib olla mitmeid. Võib-olla otsustas ta meelega smugeldamise kasuks? Selle versiooni tõenäosus on ilmselt palju väiksem kui see, et tugevad tunded ähmastasid tema kriitilist mõtlemist ning otsustamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles