Hansaplanti aednik Hanna annab nõu: Käes on aeg sügiseseks väetamiseks!

Hansaplant
Copy
Foto: Hansaplant

Väeta oma aeda sügisel ning aita tal talv mõnusalt mööda saata! Sügisväetis on väga oluline, et taimed ja muru saaksid korralikult talvepuhkusele minna. Sügisene väetamine tagab järgmise aasta õitsemise, kasvu ja viljumise ning aitab taimedel paremini talve üle elada, sest paranevad nii taimede külmakindlus kui ka võime toitaineid kasutada.

Oluline on väetada nii kevadel kui sügisel, kuid oluline on meeles pidada, et sügis- ja kevadväetis on erineva toimega.

Millal kasutada sügisväetist?

Parim aeg sügisväetise kasutamiseks on august teine ja septembri esimene pool, siis jõuavad taimed vajalikud toitained omastada enne kasvuperioodi lõppu. Taimed hakkavad siis järgmise suve saagiks õiealgeid moodustama ning vajavad selleks lisatoitaineid.

Sügisväetis aitab roosidel puituda. Roosikasvatajad soovitavad väetada taimi augusti keskpaigast septembri alguseni. Normi võib jagada ka kaheks (2/3 augusti keskel, 1/3 septembri algul).

Septembris tuleks väetada sügisväetisega ka viljapuid, ilupuid-põõsaid ja muru.

Maasikatele, vaarikatele, sõstardele-karusmarjadele ja marjapõõsastele andke sügisväetist kohe pärast saagi koristamist. Sügisel väetamine valmistab viljapuud ja marjapõõsad ette järgmise aasta saagiks.

Kui muru on veel oktoobriski ilus roheline, siis võib seda veel vabalt väetada, kuna murutaimed kasvavad ja omastavad seega toitaineid. Muru sügisväetises võib siiski mõni protsent olla ka lämmastikku.

Kuidas kasutada sügisväetist?

Granuleeritud väetis laotada ühtlaselt laiali. Kobestage graanulid kohe mulla sisse, siis omastavad taimed väetist paremini. Puude ja põõsaste alla puistake väetist pisut ka üle võraaluse piiri. Hea oleks taimi pärast väetamist kasta, sest vesi viib toitained paremini juurteni. Paljud aiapidajad armastavad väetist puistata tunde järgi, kuid pakendil antud koguseid tasub siiski järgida. Eriti tundlikud on okaspuud, neile peab väetist väga täpselt doseerima. Sügisel, kui on niiskem ja jahedam, on soodne aeg istutamiseks. Fosfor- ja kaaliumirikast sügisväetist tasub segada ka istutusaugu mulla sisse.

Väetises sisalduvad elemendid

Fosfor kiirendab viljade valmimist, tugevdab taimekudesid ja parandab talvekindlust. Kaalium tugevdab rakuseinte ehitust ja muudab taime talvele vastupidavamaks. Kaalium alandab ka külmumispunkti, toimides omamoodi “antifriisina”. Lisaks soodustavad fosfor jakaalium õiealgete moodustumist, mõjutades nii järgmise aasta saagi suurust. Lämmastik. Suve lõpul antud lämmastik seevastu aeglustab viljade valmimist ja suurendab talvekahjustuste riski. Põhjamaades ei soovitata kasutada lämmastikuga sügisväetist, sest see muudab taimed külmaõrnaks. Kevadel peab aga väetises olema kindlasti lämmastikku, mis annab taimedele elujõudu ja paneb nad kasvama.

Rohkem infot sügisese väetamise ja sügisväetiste kohta leiad aianduskeskus Hansaplant lehelt.

Allikas: Baltic Agro

Copy
Tagasi üles