Keskkonnauuringute labor saab hakata kontrollima kaitsemaske (1)

BNS
Copy
Tallinn, 08.04.2020
Näomaskid Tallinna apteekides.
Tallinn, 08.04.2020 Näomaskid Tallinna apteekides. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Kevadel polnud võimalik kontrollida Eestisse saabunud kaitsemaskide kvaliteeti, sest Eestis puudus vastava akrediteeringuga labor ning välismaised laborid ei võtnud Eesti ametnikke jutule, edastas pühapäeval ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera». 

Sel sügisel seda muret enam olla ei tohiks, kuna Eesti keskkonnauuringute labor saab lähiajal kätte vastava akrediteeringu.

Tallinnas Mustamäel asuv väike labor on lähiriikides haruldane – see on ainus labor, kus on võimalik kaitsemaskidele teha nii bakterite kui ka osakeste filtratsioonitesti, kontrollida maskide hingamisvõimet, aga ka bakteriaalset puhtust.

Et sellist usaldusväärset laborit on vaja, tõestas koroonakevad, kui Eestisse toodi suures koguses maske, mille kaitsevõime oli lubatust väiksem. Osa kontrollmõõtmisi on juba tehtud ja nüüd on vaja veel mõned dokumendid korda ajada, et septembri lõpus või oktoobri alguses saada akrediteeritud.

Akrediteeritud laborit on vaja nii kohalikele maskitootjatele kui ka ametnikele, kel koroonakevadel oli maskide kvaliteedi kontrollimisel probleeme. Akrediteeritud labori katsetulemusi saavad ametnikud vajadusel kasutada ettekirjutuste tegemisel.

Kevadel samas laboris Eestisse toodud maskidele tehtud katsed näitasid, et enamikul polnud standardis nõutud kaitsevõimet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles