Vitamiinirikkad kukeseened sobivad külmutada ja kuivatada

Silja Luide
, toidublogi «Jagatud rõõm» autor
Copy
Kukeseentes leidub rikkalikult vitamiine, näiteks C-vitamiini on enam kui mustas sõstras ja tsitruselistes.
Kukeseentes leidub rikkalikult vitamiine, näiteks C-vitamiini on enam kui mustas sõstras ja tsitruselistes. Foto: Laura Oks

Kuigi seened kasvavad tegelikult aasta ringi, siis enim oleme harjunud neid korjama just augustis ja septembris. Seekord räägime lähemalt kukeseenest, mis on üks armastatumaid metsaseeni. See ei ole kindlasti kõige toitainerikkam ega ka maitsvaim, kuid see-eest on kuldkollane seen kergelt äratuntav ja selle leidmine jõukohane neilegi, kes muidu sageli metsa ei satu ja kel suuremaid teadmisi seentest ei ole.

Kukeseente puhastamine on küll aeganõudvam kui näiteks riisikate puhastamine, samuti on need vähem toitvad, kuid see-eest on neid igal aastal saada, ka siis, kui muud seened hästi ei kasva. Need ei ussita, sest iseloomulik mekk peletab parasiidid eemale. Kuke­seened maitsevad hästi. Lisaks on neid ülilihtne valmistada, sest enne praadimist ei pea neid kupatama, samuti ei vaja kukeseened tugevat maitsestamist.

Rohkelt vitamiine

Kukeseentes leidub rikkalikult vitamiine. Näiteks C-vitamiini on enam kui mustas sõstras ja tsitruselistes, A-vitamiini aga isegi rohkem kui porgandis. Karotenoididest tulenebki selle seene kollane värvus.

Lisaks leidub kukeseentes D-vitamiini ja mõningaid B-grupi vitamiine. Kukeseened on head kaaliumi, vase, tsingi ja seleeni allikad. Seentes olevad kiudained ergutavad seedimist.

Kukeseentes on ohtralt vett (pisut üle 90%), 2,5% valkusid ja 2% süsivesikuid. Rasvu on vaid 0,4%, kuid võrreldes teiste seentega on neid rohkem. Väike on ka kukeseene kaloraaž, 100 g kohta vaid 30 kcal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles