Pruuli: tegevuse lõpetamine on ka ettevõtluse osa, seda ei pea häbenema (1)

Krister Kivi
, Arteri toimetaja
Copy
Tiit Pruuli, Eesti Turismifirmade Liidu juht.
Tiit Pruuli, Eesti Turismifirmade Liidu juht. Foto: Sander Ilvest / Postimees

«Neljapäeval valis raskustes turismisektor 43 poolthäälega (ja viie rikutud sedeliga) Eesti Turismifirmade Liit uueks presidendiks Tiit Pruuli. «Ellu jäävad paremini need, kelle töö ei ole ainult lihtne teenuse vahendamine,» on Go Groupi nõukogu liikme Tiit Pruuli üks sõnumeid oma tsunftile.

Tegite üleeile koroonatesti. Miks tegite ja kuidas läks?

Oli köha, nohu ja väsimus. Perearst otsustas, et tuleb teha test enne inimeste sekka minekut. Sain negatiivse vastuse ja liitusin seejärel ETFLi volikoguga.

Turismis ei ole mõnda aega midagi helget oodata. Miks olite nõus ETFLi presidendiks kandideerima? Eeldatavasti pole küsimus palgas.

Palka presidendile ei maksta, see töö on praegu aukohus. Ka paljud teised suurte reisifirmade omanikud – Aivo Takis, Sven Lõokene – läksid juhatusse. ETFL esindab oma põhiliikmetega väga olulist osa turismisektorist – reisibüroosid ja reisikorraldajaid, kes vastutavad meie inimeste turvalise reisimise eest ja toovad riiki saabuvate turistide kaudu meie majandusse väga märkimisväärselt raha.

Ütlesite, et tänavu jätsid turistid teises kvartalis Eestisse toomata ca 400 miljonit eurot, sisuliselt on sissetuleva turismiga seotud ettevõtetel seega igast viiest leivaviilust alles vaid üks. Kaua ise peale maksta suudate?

Kaheksa kuuga on meie reisibüroo ja hotell teinud 250 000 miinust ehk eelmise aasta teenitud kasumi jagu. Kevadeni peame vastu – nii töötajad, pangad, kinnisvara- omanikud kui ka teenusepakkujad on kõik mõistnud olukorda. Ainult maksuamet ei ole vähem küsima hakanud.

Milliseid kokkuhoiumeetmeid ja kärpeid teiega seotud ettevõtted on teinud?

GoTravelis oleme uue olukorra valguses väga kriitiliselt üle vaadanud kõik töökohad. Oleme vähendanud töötajaid aasta algusega võrreldes kolmandiku võrra, allesjäänud on pidanud leppima palgakärpega. Samuti on viidud miinimumini muud tegevuskulud, inimesed töötavad pigem kodukontoris jne. Kuid oleme juba enne kriisi püüdnud ettevõtet võimalikult efektiivselt majandada, seega kokkuhoiukohti on keeruline leida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles