Kuidas hoolitseda suutervise eest ning mida teha, kui ikkagi hamba(d) kaotad?! 

Copy
Foto: Envato Elements
Naeratus on üks esimesi asju, mida uue inimesega kohtudes märgatakse. Sõltuvalt sellest, kas hambad on korras ja puhtad, kujundame vastsest tuttavast juba esimese arvamuse. Suur viga, mida kiputakse tegema, on suutervise unarusse jätmine – hambaid tuleb korralikult pesta, toituda tervislikult ning käia aastas kaks korda hambaarsti juures.

Kahjuks tuleb hambaarsti juurde minek peamiselt päevakorda alles siis, kui mõni hammas valutab või tuleb ära. Käies aga kaks korda aastas hambaarsti visiidil, väldid olukorda, kus probleemid on kujunenud liiga suureks ning ravi osutub kulukaks (kuigi siinkohal tulevad abiks hambaravihüvitis ja hambakindlustus).

Hammaste tervise alustala

Ka hammaste igapäevane hooldus ei pea olema üle mõistuse keeruline. Oluline roll on näiteks toitumisel – kuna iga söödud toit ja joodav jook puutub kokku sinu hammastega, mõjutavad need pidevalt hammaste ja igemete tervist.

Suhkrurikkad, töödeldud ning happelised toidud ja joogid võivad sinu hambaemaili söövitada, põhjustades seeläbi hambaauke. Järelikult on oluline keskenduda tervisliku toidu söömisele, mis aitab lisaks heale kõhutäitele ka suuõõne tervist edendada.

Meeles tasuks pidada veel kaht soovitust: joo vett ja pea pausi. Tähtis on söögikordade vahel pausi pidada (et ei näksiks pidevalt) ning loputada suud pärast iga söögikorda.

Nii lihtsad nõuanded võivad lõppkokkuvõttes päästa palju hambaid!

Mis saab, kui hammas tuleb ära?

Tegelikult pole nüüdisajal hamba kaotamine midagi traagilist, sest meditsiin suudab teha imesid. Veelgi enam, hammaste kaotamine elu jooksul on tavapärane nähtus – statistilised andmed näitavad, et iga teine inimene pöördub pärast 35. eluaastat hambaarsti juurde proteesimise vajadusega. Põhjusteks võivad olla nii erinevad traumad, haigused kui ka halb suuhügieen. Küll aga peaks meeles pidama, et taastamisega ei maksa venitada, sest see ei mõjuta ainult visuaalset muljet, vaid avaldab mõju ka seedimisele. Hammaste puudumine muudab hambumust, mis omakorda mõjutab näo sümmeetriat. Hambumuse hilisem korrigeerimine on palju kulukam.

Üks parimaid viise hambad korda saada, on lasta paigaldada hambaimplantaadid. Need on kunstlikud hambakomponendid, mis on kirurgiliselt kinnitatud kolju või lõualuu külge erinevate proteeside toetamiseks, sealhulgas ortodontilised ankrud, sillad ja kroonid. Implantaat suudab moodustada luuga tihedaid sidemeid, ilma et oleks ohtu hülgamiseks või infektsioonideks.

Hambaimplantaadid on praegu parimad hambalahendused puuduvate hammaste jaoks. Hambaimplantaadi saab lasta paigaldada igaüks, kes on hamba rutiinseks ekstraktsiooniks piisava tervise juures. Kõige olulisemad tegurid, millega hambaarstid arvestavad, on igemete tervis ja luude hulk, mis implantaate paigal hoiab.

Hambaimplantaadid on tugevamad ja vastupidavamad kui sillad ja proteesid. Maksimaalse efektiivsuse saavutamiseks võib implantaate kasutada koos teiste taastavate protseduuridega. Näiteks võib implantaate kasutada ka hammaste silla toetamiseks, et asendada mitu puuduvat hammast. Samuti saab neid kasutada koos proteesidega, et suurendada stabiilsust ja vähendada igemete kudede ärritust.

Uus Portugali tehnoloogia suudab teha imesid

Kui oled aga järsku kaotanud palju hambaid, võib sinu jaoks sobiv olla Portugalist pärit tehnoloogia All on 4 („Hambad ööpäevaga“). Happy Smile hambakliinikus kasutatav tehnoloogia annab võimaluse saada fikseeritud protees kõigest ühe ööpäevaga. Proteesi fikseerimiseks piisab seejuures vaid neljast või kuuest (sõltuvalt patsiendist) implantaadist lõualuus. Kaks implantaati paigaldatakse kaldes lõualuu külgedesse – see aga annab võimaluse kasutada olemasolevat luumaterjali, säilitada alalõua närve ning paigaldada protees, vältides operatsiooni lisaluukoe kasvatamise näol.

Ravi on klassikalise implantatsiooniga võrreldes kiirem ja leebem, nõuab vähem aega ning on soodsam. Näiteks tavapärase implantatsiooni korral (kus on tarvis teha mitu hammast või lausa kõik) kestab protsess alates poolest aastast. Samal ajal peab patsient pool aastat (implantaatide paranemisaeg pärast operatsiooni, adaptatsioon, hammaste valmistamine laboratooriumis jne) elama hammasteta, sööma vedelat toitu, tundma rääkides ebamugavust, vältima naeratamist. Uue hambaimplantatsiooni tehnoloogiaga saab patsient tugevad hambad ainult ööpäevaga.

All on 4 implantatsiooni meetod on sobilik juhul, kui oled kaotanud palju hambaid, kannad totaalproteese või vanu kroone; ei saa mingil põhjusel oma proteese kasutada või on sul implantatsiooni tegemiseks väidetavalt liiga vähe luid. Tänu „Hambad ööpäevaga“ meetodile saad taas elada täisväärtuslikku elu, süüa kõike ning naeratada ilma piinlikkust tundmata!

Broneeri aeg Happy Smile Hambaravi hambaarsti konsultasioonile SIIN!

Copy
Tagasi üles