Raul Ranne: kui kunst, raisk, käib üle jõu (49)

Raul Ranne
Copy
Arteri toimetuse juht Raul Ranne.
Arteri toimetuse juht Raul Ranne. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kes on Martha, kus on Martha? Ja mis siin meenutab lehma? Nii nuputas EKRE liige Heldur Paulson Pärnu linnavolikogus esinedes volikogu saali suurele ekraanile kuvatud nüüdiskunsti klassikute Jiro Yoshihara, Theo van Doesburgi ning mõnede teiste teoseid põrnitsedes. Irooniat ja põlgust ei vaevunud lugupeetud volinik varjama.

Iseäranis kippus Paulson enese üleolevat põlgust nautima siis, kui ekraanile kuvati Mark Rothko nimetud tööd. Ühesõnaga, Rafaelil, Goyal, Rembrandtil ja Monet’l ei ole ju viga, ütles kuurortlinna volikogulane, sirvides raamatut «1001 maali, mida elu jooksul peab nägema». Ent kaasaegsemat abstraktset kunsti vaadates – seejuures miskit vene vanasõna tsiteerides – hakkas õudne. Nii see volinik seal juurdles.  

Vanematele inimestele tõi lootusetult koomiline ja samas nii võigas sketš meelde NSV Liidu kunagise liidri sm Hruštšovi külaskäigu nõukogude avangardkunstnike näitusele, kus moodsa kunsti osas napi ettevalmistusega parteiboss raevunult käratas: «Вы что, рисовать не умеете?» Kohapeal jätkus arvamusavaldus ebatsensuurse sõimuga, pisut hiljem tabas kunstnikke, teiste seas ka Eesti päritolu klassikut Ülo Soosterit, tagakiusamine.

Kommentaarid (49)
Copy
Tagasi üles