Hansaplanti aednik Hanna annab nõu, kuidas sügisel toataimi turgutada ja puhastada

Hansaplant
Copy
Foto: Hansaplant

Pärast pikka suvepuhkust on paljud toataimed kodudes unarusse jäänud ning vajaksid nüüd sügise saabudes kerget turgutamist. Hansaplanti aednik Hanna annab nõu, kuidas taimede eest pärast suve ja pimeda aja saabudes hoolt kanda ning mida erinevate taimede puhastamisel silmas pidada.

Kõigepealt peaks tegema toalilledele suurpuhastuse ja pesema suvisest tolmust puhtaks nende lehed. Sügisel on valgust niigi vähem ning tolm lehtedel takistab valguse jõudmist lilleni veelgi. Aednik Hanna soovitab toataimi puhastama hakates esmalt määrata taime lehe tüüp ja sellest lähtudes valida õige puhastamise meetod:

1. Pehmete lehtedega taimed (nt sõnajalad, tiigerlehikud, tõlvlehikud) saab puhtaks pesta dušši all. Seda tasub kindlasti teha pigem hommikul, et õhtuks oleks liigne niiskus ära kuivanud. Lisaks soovitab aednik Hanna dušši all taime pestes mullapinna näiteks kilega kinni katta. Sellisel juhul ei lähe taimelt tulev mustus ja parasiidid mulla sisse, mullapind ei vetti läbi ja ka duššinurk jääb puhtam.

Foto: Hansaplant

2. Karvaste lehtedega taimi (nt varjukannikesed, sukulendid ja kaktused, sarvsõnajalad) ei maksa duššitada. Neid saab puhastada näiteks pehme tolmuharjaga.

Foto: Hansaplant

3. Nahkjate lehtedega taimede puhul (nt kummi-viigipuu, meeldiv monstera, palmid, havisabad) saab kasutada spetsiaalset leheläiget, mis ka tõrjub tolmu. Seda võiks teha umbes kaks korda aastas, mitte tihedamini. Tegevus käib nii, et alguses tuleb taim puhta veega märjaks pritsida ja seejärel paberi või lapiga suurema vee maha pühkida. Lõpetuseks lasta leheläiget niiskele lehele. Muidugi võib kasutada taime pritsimise asemel ka taimede puhastuslappe. Need on enamasti mõeldud küll orhideedele, aga tegelikult võib neid kasutada ka teistele nahkjate lehtedega taimedele.

Taimelehtede puhastamine aitab eemal hoida ka kahjureid. Puhastamise käigus tulekski üle vaadata ka lehtede alumised küljed, kuhu kahjurid tihti koguneda võivad. Kui taimed on pidanud suvel palju kuivas olema, siis on hea teada ka seda, et liigne kuivus meelitab ligi haiguseid ja kahjureid. Poes on müügil väga lihtsaid taimekahjurite püüniseid.

Liiga suureks kasvanud ja välja veninud taimed on mõistlik välja vahetada. Toalilled on küll pika elueaga, aga oma ilusat kuju ja vormi nad elu aeg hoida ei suuda. Kui aga lilled on ilusad, kuid tundub, et tahaks koju uuendust ja värskust, siis soovitab aednik Hanna panna taimedele uued ümbrispotid – teine värv või tekstuur loob hoopis teistsuguse pildi ning kodune ilme on taas põnev ja särav.

Foto: Hansaplant
Copy
Tagasi üles