Hansaplanti aednik Hanna soovitab: TOP 7 õhku puhastavat taime

Hansaplant
Copy
Foto: Hansaplant

Toalilledel on peaasjalikult meie kodudes täita esteetiline roll, kuid nad on ka suurepärased looduslikud õhupuhastajad. Hansaplanti aednik Hanna on Sulle välja valinud TOP 7 õhku puhastavat toataime. Taimede top on valitud selle järgi, kui hästi nad puhastavad kemikaalset tolmu, kui vastupidavad on nad kahjuritele ja kui lihtne on neid sobitada koju või kontorisse.

Iseenesest võib iga rohelise toataime kohta öelda, et ta puhastab õhku, kuid NASA uuris juba 1989. aastal, kuidas siseruumides saab teatud toataimede abil tekitada tervislikku hingamisõhku. Selgus, et paljud tavalised toataimed parandada efektiivselt siseõhku, eemaldades sellest kahjulikke keemilisi aineid ning hoides õhuniiskust vajalikul tasemel. Nende soovitus on kasutada u 170m2 suurusega majapidamises 15-18 keskmise suurusega rohelist toataime. Eelpooltoodust lähtuvalt soovitab ka Hansaplanti aednik Hanna ökoloogilise mõtlemisega kodu- või kontoriomanikul üle vaadata, kas ja kui palju tal on toataimi ning vastavalt vajadusele osta mõned toataimed juurde.

1. Kuldviljakpalm - Chrysalidocarpus lutescens

Parim õhku puhastav taim on kuldviljakpalm. Ta on väga efektiivne õhuniisutaja, kuid samal ajal eemaldab õhust ka toksilisi aineid.

Foto: Hansaplant

2. Forsteri kentiapalm - Howea forsteriana

Esikohta jagav kuldviljakpalmiga Forsteri kentiapalm on tipp-õhupuhastaja. Mitmekülgse taimena saab ta hakkama nii kuivas kui ka niiskes õhus ja hoiab õhuniiskust stabiilsena ja on väga kindel erinevate putukate suhtes.

3. Vääris-mägipalm - Chamaedorea seifrizii

Ta kasvab jõudsalt niisketes oludes (aga mitte vees) ning mitte otsese päikese käes. Sellistes tingimustes puhastab vääris-mägipalm ka aktiivselt õhku. Väga hea taim, mida lisada näiteks aknaga vannituppa. Vältima aga peaks taime läbi kuivamist, sest sellest ta ei pruugi taastuda.

4. Kummi-viigipuu - Ficus elastica

Neljas taim on kummipuu. Kummi-viigipuu on aktiivne õhupuhastaja keemilistest toksiinidest (eriti formaldehüüdist). Nõudes vähem valgust kui teised taimed ja olles parim kõigist teistest viigipuudest. Puhastab aktiivselt õhku keemilistest toksiinidest.

Foto: Hansaplant

5. Draakonipuu - Dracaena

Draakonipuu asetseb viiendal kohal. Heleda ja kiirgavana draakonipuu hakkab õhku puhastama kohe, kui ta ruumi tuuakse!

6. Harilik luuderohi - Hedera

Kui toas on õhk justkui seisma jäänud ja kuiv, siis võib aidata õhukvaliteeti paremaks muuta just harilik luuderohi. Seda taime kirjeldatakse kui allergeenide peatajat, mistõttu sobib luuderohi hästi ka astmaatikute ja allergikute koju.

Foto: Hansaplant

7. TõlvlehikSpathiphyllum

Viimaseks on õitsev taim tõlvlehik. Ainus, mida antud taime puhul tuleb silmas pidada on, et tõlvlehik saaks piisavalt kastetud ja ta ei oleks otsese päikese käes. Kasvab poolvarjus ja isegi varjus. Selliste tingimuste juures puhastab ta teie kodus või kontoris õhku 24/7!

Copy
Tagasi üles