Kai Rimmel: roheline tuli riiklikule investeerimispangale!

Copy
Kai Rimmel.
Kai Rimmel. Foto: Erakogu

Majanduse igakülgseks stimuleerimiseks tuleb luua riiklik arengupank, kirjutab Riigikogu majanduskomisjoni liige Kai Rimmel (EKRE).

Valitsuse tegevusprogrammis seisab: «Oluline on kriisi mõjudega toime tulemist toetav, stabiilne ning liigsete piiranguteta ettevõtluskeskkond. Ettevõtluskeskkonna fookuses peab hoidma kapitalile ligipääsu tagamist, seadusandluse ümberkujundamist, regulatsioonide lihtsustamist (seal hulgas kohaliku omavalitsuse üksuste tasandil investeeringute tegemise lihtsustamiseks). Kapitalile ligipääsu parandamiseks tuleb lihtsustada KredExi toodete taotlusprotsesse ning muuta tingimusi soodsamaks.»

Eesti planeerib saabuvast ELi rahast ja omafinantseeringutest investeerida ajavahemikus 2020–2024 keskmiselt 1,7 miljardit eurot aastas, seega kokku üle kaheksa miljardi euro. Need summad liiguvad kohalike pankade kaudu, kes teenuste osutamise pealt teenivad kasumit, mis on ca 20 protsenti kõrgem kui pankadel Soomes või Rootsis. Loomulikult teenindavad siinsed pangad lisaks ELi rahale ka Eesti riigieelarve muid vahendeid. Panku nimetatakse õigustatult majanduse vereringeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles