Sibul kasvas hästi, ent jäi töökäte puudusel põllule (3)

Silvi Lukjanov
Copy
OÜ Kõlleste Garlic omanik Vaike Soosaar jäi tänavuse sibulasaagiga väga rahule.
OÜ Kõlleste Garlic omanik Vaike Soosaar jäi tänavuse sibulasaagiga väga rahule. Foto: Erakogu

Võrumaa sibula- ja küüslaugukasvatajal kasvas sibul tänavu jõudsalt, Jõgevamaa kasvataja sibul kasvas samuti hästi, kuid jäi töökäte puudusel põllule. Peipsi kandi sibulakasvataja kaotas kolmandiku saagist mädanikule.

Osaühingu Kõlleste Garlic omanik Vaike Soosaar rääkis, et selle suve kuumal ajal olid tema sibulad parajalt umbrohu sees, mis tagas neile vajaliku niiskuse. „Enne ülesvõttu saime põllu natuke puhtamaks ja sibul sai veel kosutava vihmagi peale,” lisas ta.

Küüslaugu jaoks liiga kuiv

Koristust alustati punase sibula võtuga juuli lõpus, et mugul väga suureks ei kasvaks. „Ostjad armastavad keskmisi mugulaid,” teab Soosaar. Järjest võeti üles teised sordid ehk Peipsi äärest ostetud sort, mis kasvatab alla mitu mugulat. Vahepeal segas sibulavõttu vihm, korra tekkis naisel isegi kartus, et viimane osa saagist jääb põllule, kuid ilmataat oli taas nende poolel ja kõik sujus.

„Sibul on tänavu kohe ilus. Mitte nii nagu eelmine aasta, mil pealt ilus ja tugev, kuid lahti lõigates sees ringmädanik. Hea, et tänavu seda muret pole,” lausus Soosaar. Ka müük läheb tänavu ladusalt. „Suur osa sibulast läheb müüki Prisma Peremarketisse ja mulle sobiva hinnaga, nädalas läheb 35 kilo Prisma poodidesse,” ütles ta. Tänu sellele töötab tema juures kaks töölist. „Ise söön sibulat ja küüslauku ning olen rahul, et ei pea käima palgatööl nagu abikaasa,” lisas ta.

Tänavu oli Soosaarel sibulat 0,3 hektaril. Kuna tootmine ja turustamine sujuvad hästi, on järgmisel aastal plaanis kasvupinda suurendada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles