Rainer Kuuba: tulevik vajab mõistlikku metsandust (5)

Rainer Kuuba
, Erametsaomanik, diplomeeritud metsamajandaja ja maastikuökoloogia magister
Copy
Rainer Kuuba
Rainer Kuuba Foto: Arved Breidaks

Erametsaomanik ja looduskaitsja Rainer Kuuba Eesti Tulevikuerakonnast kirjutab, milline võiks olla metsamajandamise tulevik.

Ühiskonnas on juba aastaid käimas tuline vaidlus metsanduse teemal. Kahjuks piirdub arutelu sageli vastaspoolte suunas pori loopimisega, selle asemel et probleemidega sisuliselt tegeleda. Metsakaitsjate pahatahtlik sildistamine näiteks Gazpromi huvide esindajateks tekitab negatiivset tähelepanu ega aita kaasa ühiskondliku kokkuleppe saavutamisele. Samuti on Eesti metsanduse arengukava koostamise (MAK) protsess takerdunud keskkonnaministeeriumis. Mis tähendab, et riigil ei ole metsanduse valdkonnas tulevikuks sisulist rakendusplaani. Olukorra muudab keerulisemaks asjaolu, et seadused ei täida oma eesmärke.

Põhiseaduse järgi on Eesti loodusvarad ja loodusressursid rahvuslik rikkus, mida tuleb kasutada säästlikult. Igaühel on õigus enda omandit vabalt vallata, kasutada ja käsutada, kuid omandi kasutamisele sätestab seadus kitsendused. Põhiseadus sätestab veel, et omandit ei tohi kasutada üldiste huvide vastaselt. Säästva arengu seadus märgib ära, et looduskeskkonna ja loodusvarade säästliku kasutamise eesmärk on tagada inimesi rahuldav elukeskkond ja majanduse arenguks vajalikud ressursid looduskeskkonda oluliselt kahjustamata ning looduslikku mitmekesisust säilitades.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles