Rasmussen ootab Chicagost pikaajalist kokkulepet Balti õhuturbe üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen täna Leedu pealinnas Vilniuses.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen täna Leedu pealinnas Vilniuses. Foto: SCANPIX

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ütles täna Vilniust väisates, et ootab alliansi Chicago tippkohtumiselt pikaajalist kokkulepet Baltimaade õhuturbe küsimuses.

«Ma loodan, et «aruka kaitse» paketi ühe osana, mida me Chicagos arutama hakkame, on see, et me leiame pikaajalise kokkuleppe Eesti, Läti ja Leedu õhuturbe osas,» sõnas Rasmussen.

«Loodan, et õhuturve on suurepärane näide sellest, mida me nimetame «arukaks kaitseks», kuna «arukas kaitse» on abi üksteisele,» kinnitas peasekretär.

«Loomulikult sõltume väga kokkuleppest nende liitlaste vahel, kes seda missiooni ellu viima hakkavad. Praegu töötame selle kallal ning ma loodan, et sellest saab osa Chicago otsustest,» selgitas ta.

Rasmussen avaldas arvamust, et NATO õhuturbemissioon Baltimaades on tõhusam ressursside kasutamine kui Balti riikide endi investeeringud hävituslennukitesse.

«Selle asemel, et lasta kolmel Balti riigil teha väga suuri investeeringuid suurtesse võimsustesse õhuturbemissiooni elluviimiseks, viivad õhupolitsei missiooni ellu teised liitlased, kellel on olemas vajalikud ressursid ja lennukid, kaasates Balti riike osade kulude tasumisse. Ma pean sellist koostööviisi «aruka kaitse» tuumaks, kuna Leedu, Läti ja Eesti võivad vastutasuks investeerida paindlikesse ja mobiilsetesse relvajõududesse, mida võidakse kasutada näiteks Afganistanis. See on märksa tõhusam viis piiratud ressursside kasutamiseks,» kinnitas Rasmussen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles