Kodu ja aed Viimsi rabaäärsel krundil: hortus musicus Erika ja Aarne Saluveeri pere moodi

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Maja Viimsis rabaäärsel krundil: Erika ja Aarne Saluveer ning pere noorim, pojapoeg Oliver oma hortus musicus`es ehk muusikaaias.
Maja Viimsis rabaäärsel krundil: Erika ja Aarne Saluveer ning pere noorim, pojapoeg Oliver oma hortus musicus`es ehk muusikaaias. Foto: Sander Ilvest

Viimsis Soosepa raba serval mõnikümmend aastat tagasi oma maja ehitamist alustades ei osanud Saluveerid – muusikaõpetaja Aarne ja psühhiaater Erika – arvata, et kunagi saavad neist kirglikud aiakujundajad. Kui varem oli aed peamiselt Erika ja tema ema päralt, siis koroonapandeemia andis pereisale rohkem kodust aega ja ta hakkas rajama Jaapani aeda.

Rabaäärse krundi sai Viimsi keskkooli õpetaja Aarne Saluveer laulva revolutsiooni eelõhtul. Paik oli talle tuttav, sest tollase kombe kohaselt oli ta klassijuhatajana sügiseti koos õpilastega siinsetel kiviklibustel põldudel kartuleid võtnud. Arhitekt Malle Laan tegi avara ja kauni elamu projekti (seda, et kivisöega kütmine lõpeb ära, ei teadnud siis muidugi keegi) ja 1990. aastal läks ehitamine lahti. Tööd tegi kogu pere, ka pojad Sten ja Karl, kes toona õppisid algkoolis.

Nüüd on japanoloogi, produtsendi ja tehnoloogiasotsioloogia haridusega Steni nõustamisel valminud mitmed pikaajalised strateegiad Euroopa Komisjonile ning Eesti kultuuri- ja idusektorile. Ta lööb kaasa Cannes’i filmituru korraldamises ning õpetab tudengeid nii Balti filmi- ja meediakoolis kui ka Saksamaa ja Taipei filmiakadeemias. Karl rakendab loovust peamiselt disaini ja kommunikatsiooni vallas, olles korjanud oma portfooliosse Kuldmune ning Red Doti. Vabal ajal kutsub teda meri ja suviti on elukohaks ümbermaailmareisiks valmis seatav purjekas.

Arvestades tõsiasja, et ehituse projektijuhil, muusikuharidusega Aarnel puudus asjakohane töökogemus, ehitusmaterjale polnud saada ja pangalaen oli 18 protsenti, valmis maja isegi kiiresti – soolaleivapidu peeti juba seitse aastat hiljem. «Olen väga tänulik kõigile, kes toona jõu ja nõuga abistasid,» mainib mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles