Valgevene: seda julmust enam ära ei silu – muutus peab tulema (3)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Eesti suursaadik Valgevenes Merike Kokajev on ajutiselt kodumaal, sest Eesti kutsus solidaarselt teiste riikidega oma saadiku Minskist ajutiselt ära, kui president Lukašenka Euroopa Liidu poole sajatusi saatma hakkas.
Eesti suursaadik Valgevenes Merike Kokajev on ajutiselt kodumaal, sest Eesti kutsus solidaarselt teiste riikidega oma saadiku Minskist ajutiselt ära, kui president Lukašenka Euroopa Liidu poole sajatusi saatma hakkas. Foto: Sander Ilvest

Oktoobri alguses kutsus välisministeerium kodumaale konsultatsioonidele Eesti saadiku Valgevenes Merike Kokajevi. Sama tegid veel paljud Euroopa Liidu riigid, sest Valgevene presidendi valimisi võltsinud endine riigipea Aljaksandr Lukašenka ründas sõnades naaberriike ja kogu Euroopa Liitu. Lukašenkaga vaid volikirja üleandmisel kohtunud suursaadik ütleb, et Valgevene võimu julmus oma rahva vastu on enneolematu ning rahvas nõuab üksmeelselt muutust.

Kas enne 9. augustit, presidendi valimiste päeva oli tunne, et seekord võib asi väga kiiva kiskuda?

Ausalt öeldes ei osanud nii sügavat kriisi keegi ette näha. Aga see, et kogu valimiskampaania erines varasematest, on tõsi. Varem ei ole seda juhtunud, et presidendikandidaadid, kes kogusid nõutud 100 000 allkirja, oleks valimisvõitlusest välja lülitatud. Seekord see aga juhtus.

Näiteks Valerõi Tsapkala kogus 140 000 allkirja, keskvalimiskomisjon aga väitis, et üle poole neist on võltsitud, keeldudes teda registreerimast. Viktar Babarõka, endine BelGazPromi panga juht, heideti aga vanglasse. Arreteeriti ka blogija Sjargei Tsihhanovski.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles