Reinsalu tippkohtumisel: olulisim on läbimurre investeerimisfondis

BNS
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu Smart Money arutelul.
Välisminister Urmas Reinsalu Smart Money arutelul. Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Reinsalu juhtis esmaspäeval Eesti võõrustatud Kolme mere algatuse virtuaalsel tippkohtumisel ja veebifoorumil arutelu «Smart Money», mille raames arutati Kolme mere investeerimisfondiga seotud arenguid alates viimasest tippkohtumisest 2019. aastal, mil Eesti võttis üle Kolme mere koordinaatori rolli.

Virtuaalse arutelu jooksul rõhutati regiooni ühenduste ja täiendavate investeeringute olulisust, mida just praegune COVID-kriis on eriti esile toonud, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

«See aasta on olnud täis ootamatusi, mille tõttu oleme mitmeid kordi pidanud ümber kavandama kogu Kolme mere kohtumiste formaadi,» sõnas Reinsalu. «Paradoksaalsel kombel rõhutas just reisimisvõimaluste kadumine strateegiliste ühenduste – nii füüsiliste kui ka digitaalsete – tohutut väärtust. Nutika taristu arendamist on vaja rohkem kui kunagi varem ning hästi juhitud riiklikud investeeringud infrastruktuuri on kindel viis, kuidas meid ühiselt majanduse taastumise suunas aidata.»

Reinsalu sõnul oli Eesti selle aasta ambitsioonikaim eesmärk Kolme mere eesistujana veenda rohkem riike Kolme mere investeerimisfondiga liituma. «Kui 2019. aastal Sloveenialt tippkohtumise korraldamise üle võtsime, oli äsja registreeritud fondil kaks põhiinvestorit – Poola ja Rumeenia.» 

«Alustuseks, pärast rahandusministeeriumi läbi viidud põhjalikku tasuvusanalüüsi, tegi Eesti kolmanda Kolme mere riigina otsuse fondiga liituda,» märkis Reinsalu. «Tegime seda täie kindlusega, et see suurendab meie taristuprojektide jaoks kapitali kättesaadavust, toob institutsionaalsed investorid Eestile ja regioonile lähemale ning teenib oma investeeringult korraliku tootluse.»

«Oma otsuse ja tegevusega on Eesti julgustanud teisi Kolme mere fondiga liitumist kaaluma. Nüüd, kus fondiga on otsustanud liituda juba üheksa riiki – lisaks fondi loojatele Poolale ja Rumeeniale ka Eesti, Läti, Ungari, Bulgaaria, Leedu, Sloveenia ja Horvaatia –, on selge, et Kolme mere riikidel on usaldus piirkonna majanduse taastumisse ja fondi. Loodan, et meie eeskuju järgivad ka need riigid, kes veel liitunud ei ole,» lisas minister.

Tippkohtumisel ja veebifoorumil teatasid oma otsusest fondi panustada lisaks liikmesriikidele ka Poola arengupank ja fondihaldur Amber Infrastructure Group. USA kinnitas, et jõudsalt liigutakse edasi kavaga täita lubadus investeerida kuni üks miljard dollarit.

Kolme mere tippkohtumine ja veebifoorum tõi Eestisse Poola president Andrzej Duda, Bulgaaria president Rumen Radevi ning Ameerika Ühendriikide asevälisminister majandusküsimustes Keith Krachi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles