Pandeemia surub vaimselt haiged ahelatesse

Copy
Vaimse tervise probleemide käes kannatav ja ahelatesse pandud mees tänavu oktoobri alguses Indoneesia Sulawesi saarel. Inimõigusorganisatsiooni Human Right Watch teatel on pandeemia tõttu märkimisväärselt kasvanud vaimselt haigete inimeste aheldamine ja luku taha panemine.
Vaimse tervise probleemide käes kannatav ja ahelatesse pandud mees tänavu oktoobri alguses Indoneesia Sulawesi saarel. Inimõigusorganisatsiooni Human Right Watch teatel on pandeemia tõttu märkimisväärselt kasvanud vaimselt haigete inimeste aheldamine ja luku taha panemine. Foto: Irwan Abdul Latif/afp/Scanpix

Rauf on oma vaimse tervise probleemide vang, sest tema hooldajatel pole muud võimalust kui aheldada ta kogu päevaks pisikesse ruumi, kuhu ta vaevalt pikutama mahub.

Tema kodumaa, rahvaarvu poolest maailma suuruselt neljas riik Indoneesia on üks neist maadest, kus vaimse tervise hädade ravi asendavad tihti tabalukud, ketid ja ahelad. Olukorra on muutnud varasemast veelgi hullemaks koroonaviiruse pandeemia, mis sunnib ahelatesse tagasi ka need inimesed, kes viimastel aastatel tänu muutunud suhtumisele, ravimite paremale kättesaadavusele ja hoolekande paranemisele vabadust said maitsta.

Nii nautis ka 40-aastane Rauf pärast aastakümneid ahelates veetmist viimased paar aastat teatavat vabadust. Ta võis üksinda ringi liikuda, muu hulgas külastada oma lemmikpaika – rahvarohket turgu. Ent pandeemia sundis naasma vanade meetodite juurde ning nüüd on ta uuesti aheldatud kodumaja hoovis seisvasse pisikesse hütti, kus ta sööb, magab ja roojab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles