REGIONAALARENG Toomas Koobas ja Margus Maasing: digitaristu väljaehitamine vajab riiklikku tervikplaani (1)

Copy
Üle-eestilisse fiiberoptilisel kaablil põhinevasse lairibaühenduste baasvõrku on investeeritud 70 miljonit eurot, kaableid on veetud üle 6000 kilomeetri. EstWin projekti lõppedes peaks 98 protsenti Eestis paiknevatest majapidamistest, ettevõtetest ja asutustest asuma rajatud baasvõrgust mitte kaugemal kui 1,5 kilomeetrit.
Üle-eestilisse fiiberoptilisel kaablil põhinevasse lairibaühenduste baasvõrku on investeeritud 70 miljonit eurot, kaableid on veetud üle 6000 kilomeetri. EstWin projekti lõppedes peaks 98 protsenti Eestis paiknevatest majapidamistest, ettevõtetest ja asutustest asuma rajatud baasvõrgust mitte kaugemal kui 1,5 kilomeetrit. Foto: Erakogu

Kogukondlikult nüüdisaegset digitaristut ei raja, lahenduseks on riiklik operaatorineutraalne võrk, kirjutavad ettevõtjad Toomas Koobas ja Margus Maasing.

Digitaristu on püsiühendusega infrastruktuur digitaalsete tehnoloogiate kasutamiseks. Selle infrastruktuuri tänane parim lahendus peab olema rajatud fiiberoptiliste kaablitega niimoodi, et igas tarbimiskohas oleks tagatud minimaalselt 1 Gbps üles- ja allalaadimiskiirus igal hetkel. Lisaks peab olema võimalik taristu läbilaskevõimet veelgi parandada ilma uute kaevamistöödeta.

Digitaristu rajamine on riiklik ülesanne. Hetkel terviklikku digitaristu väljaehitamise ja investeeringute kava pole. Kuulsime peaministrit riigieelarvet tutvustades kasutamas sõnu, et riik investeerib kümme miljonit eurot digipöörde tegemiseks digitaristu väljaehitamisele. Meie hinnangul on üle-eestilise digitaristu väljaehitamiseks vajalik investeering suurusjärgus 700 miljonit kuni miljard eurot. Kahekohaliste investeeringumiljonitega toimub hoopis digitaalne tagasipööre.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles