Tartu kultuuri lühiuudised

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Jüri Lumiste filmis «Mine ja vaata» (1985).
Jüri Lumiste filmis «Mine ja vaata» (1985). Foto: Kaader filmist

Mine ja vaata Jüri Lumistet filmis «Mine ja vaata»

Täna kell 19 jätkub Tartu Elektriteatris (Jakobi 1) filmikohtumiste sari «Vanemuise näitlejad kinolinal». Sel korral on kavas sõjafilm «Mine ja vaata», mille režissöör Elem Klimov tegi kaasa teises maailmasõjas.

35 aastat tagasi Mosfilmi ja Belorusfilmi koostööna valminud linateoses osales Saksa ohvitseri rollis vanemuislane Jüri Lumiste. Seansi alguses vestleb temaga filmimisest Vanemuise dramaturg Sven Karja.

«Mine ja vaata» on pälvinud auhindu paljudel filmifestivalidel, sealhulgas Moskvas, Veneetsias ja Torontos, ning on leidnud kindla koha maailma parimate linateoste edetabelites ja filmileksikonides.

Sel sajandil on seda Eestis linastatud aastal 2017 Haap­salu õudusfilmide festivalil. TPM

Avati Andrus Kasemaa mälestusnäitus

Ülikooli kohviku teise korruse kaminasaalis (Ülikooli 20) kogunesid eile õhtul Ilmar Kruusamäe juhitud TÜ kunstikabineti liikmed, et avada Andrus Kasemaa 79. sünniaastapäeval tema mälestuseks näitus ja meenutada tema tegevust omaaegse kunstikabineti juhina.

Näitus on avatud 1. detsembrini esmaspäevast reedeni kell 11.30–15. Muul ajal tuleb vaatamise soovist teatada telefonil 518 0866. TPM

Kooreüraskid uuristavad suhtluseks hieroglüüfe

Täna kell 19 avatakse Tartu loodusmajas (Lille 10) Peeter Lauritsa fotonäitus «Randevuu metslastega». Autor toob vaatajate ette kooreüraskite tehtud mustrid puidul, kasutades digitaalset manipulatsiooni. Laurits tõlgendab neid omapäraseid hieroglüüfe kui suhtlusvahendit.

«Enamasti kutsutakse metslasteks inimesi, kes elavad väljaspool tsivilisatsiooni, metsas,» selgitab ta. «Peale metsikute inimeste elab metsas aga tohutult palju rahvast: loomi, taimi, linde, puid ja putukaid, seenevõrgustikke, samblaid, vetikaid ja mikroorganisme, kes moodustavad suuri seltskondi ja keeruliste suhtlusvormidega tsivilisatsioone.»

Näitust saab vaadata 30. detsembrini. TPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles