Edward Lucas: Trumpi poliitika polnud nii halb, nagu väidavad kriitikud (3)

Edward Lucas
, Briti ajakirjanik
Copy
Edward Lucas
Edward Lucas Foto: Albert Truuväärt /Scanpix//

Kes ka ei võidaks, tuleb USA liitlastel olla järgmisele administratsioonile abiks Hiina probleemi lahendamisel, kirjutab kolumnist Edward Lucas.

USA presidendivalimiste lähenedes jätavad kahe kandidaadi erinevused sügava mulje. Mina soovitaksin Euroopa liitlastel siiski koondada tähelepanu sarnasustele.

Nii Donald Trumpi kui ka Joe Bideni puhul on järgmise administratsiooni käed tööd täis Hiinaga. Nagu isegi Donald Trumpi kriitikud vastumeelselt möönavad, on varasemad administratsioonid sellest 21. sajandi otsustavast geostrateegilisest probleemist mööda vaadanud. Nüüd on tarvis erakordseid pingutusi kõigil rinnetel – majanduslikul, sõjalisel, tehnilisel – ja eelkõige otsustavat jõudu lüüa tagasi oht, ehitada üles keskus ja võimendada heidutust. Ühiselt on läänel ehk veel potentsiaali üle olla Pekingi kommunistlikust juhtkonnast. Lõhenenult seda lootust pole ning meid ootab ees maailm, milles me elame Xi Jinpingi ja tema järeltulijate tahtmist mööda.

Järgmise nelja aasta suur küsimus kõlab: kas USA ja selle liitlased nii Atlandi kui ka Vaikse ookeani kallastel suudavad kokku panna tõhusa ja toimiva koalitsiooni? See nõuab kompromisse kõigil rinnetel, liitlaste seas ja Washingtonis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles