BTS peab minema sõjaväkke, Jehoova tunnistajad mitte

, AFP ajakirjanik
Copy
BTSi liikmed annavad au Lõuna-Korea riigilipule presidendilossi aias Soulis. 
BTSi liikmed annavad au Lõuna-Korea riigilipule presidendilossi aias Soulis. Foto: YONHAP/EPA

Jehoova tunnistaja Kyung-jin Jang oli valmis Lõuna-Korea sõjaväes teenimise asemel kasvõi vangi minema. Lõpuks pidi ta tõesti sammud vangla poole seadma, aga ­mitte kurjategija, vaid tsiviilisikuna.

Lõuna-Korea on ­ametlikult endiselt Põhja-Koreaga sõjas ning riigis on kohustuslik ajateenistus, et tagada vajaduse korral valmisolek kaitsta end Pyong­yangi 1,2-miljonilise sõjaväe vastu. 18 kuu pikkune ajateenistus tuleb enne 30-aastaseks saamist läbida kõigil tervetel Lõuna-Korea meestel. Kuigi mõni on kohustuse üle pahane, võivad sellest ajast välja kasvada eluaegsed sõprus­sidemed kaasvõitlejatega.

Viimase seni kestva külma sõja aegse konfliktiga silmitsi seisvas konformistlikus ühiskonnas võib ajateenistusest kõrvale hoidmine tuua kaasa probleemid tööelus ja eluaegse sotsiaalse stigma, mida võib võrrelda n-ö valge sule kampaaniaga Esimese maailmasõja aegses Suurbritannias.

­Kümnete aastate jooksul on aga kümned tuhanded teadlikud kõrvalehoidjad – neist paljud Jehoova tunnistajad – olnud valmis seda hinda maksma ja kandma ära 18 kuu pikkuse või isegi pikema vanglakaristuse, et jääda truuks oma religioossetele või moraalsetele põhimõtetele.

«Jehoova tunnistajana usun ma, et minu kohustus on tõlgendada piiblit nii, nagu see on kirjutatud, ja järgida Jeesuse õpetusi,» ütles AFP-le kolme lapse isa Jang.

Maheda häälega Jang tsitee­ris Matteuse evangeeliumit (26:52), kus Jeesus ütleb oma jüngritele, et nad ei kasutaks tema kaitsmiseks jõudu. «Kõik, kes mõõga tõmbavad, mõõga läbi hukkuvad.»

«Jumala poja kaitsmine oleks olnud kõige auväärsem tegu, aga Jeesus ütles oma jüngritele, et nad seda ei teeks... olen jõudnud järeldusele, et vägivalda ei saa mitte kunagi ja mitte ühelgi tingimusel õigustada,» selgitas Jang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles